Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hudba k ohňostroju. Mesíkova kniha je pozvaním pre mladých ľudí, aby sa chopili výzvy

.ladislav Kováč .kultúra .juraj mesík

Kniha sa rodila v roku 2013, keď jej autor, slovenský lekár Juraj Mesík (v rokoch 2003 – 2008 expert Svetovej banky a dnes sociálny aktivista), prednášal študentom Palackého univerzity v Olomouci kurz s názvom „Myslieť nemysliteľné: Scenáre globálnych katastrof“.

Hudba k ohňostroju. Mesíkova kniha je pozvaním pre mladých ľudí, aby sa chopili výzvy Juraj Mesík: Generácia apokalypsy. Laputa/Literárna bašta, Banská Bystrica

vydanie knihy zasahuje čitateľa uprostred druhej vlny pandémie. Nástup pandémie u nás Mesík predvídal vo februári 2020. Jeho text si vtedy prečítalo 400-tisíc ľudí, ale varovanie vnímala väčšina čitateľov ako prehnané. Ukázalo sa, že sa nemýlil.

Už v júli ženevský profesor Martin Schwab, zakladateľ a hlava Svetového ekonomického fóra (WEF), vyhlásil, že hlavným poučením z pandémie Covid-19 je potreba „veľkého resetu kapitalizmu“. Podľa Schwaba by sa najbližšie stretnutie v Davose v roku 2021 malo venovať stavaniu nových základov hospodárskych a sociálnych usporiadaní.

Domnievam sa, že v Európe k takýmto novým základom patrí Klimatický zákon EÚ prijatý Európskym parlamentom 7. októbra 2020. Zákon legalizuje a spresňuje „Európsku zelenú dohodu“. Ursula von der Leyen ju prirovnala k rozhodnutiu prezidenta USA Johna Kennedyho v roku 1961: dostať človeka na Mesiac skôr, než sa skončí dekáda. To sa Američanom naozaj podarilo v júli 1969. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite