Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svedkov nádeje si treba chrániť

.ľubomír Jaško .kultúra .nádej v dejinách

Knižný rozhovor s českým teológom, historikom a kňazom Tomášom Petráčkom znovu ukazuje, že poctivá intelektuálna práca nie je vzburou proti božskému, ale jeho oslavou.

Svedkov nádeje si treba chrániť LUBOŠ PAVLÍČEK/ČTK 22. február 2020 Želiv, Česko: Tomáš Petráček na omši za obete komunistickej svojvôle, ktorá bola súčasťou konferencie venovanej kňazovi a mučeníkovi Josefovi Toufarovi.

petráček už dávno nie je výlučne akademickou figúrou. Stihol sa angažovať v mnohých dôležitých polemikách. Preukazuje tým osobnú integritu a odvahu, no zároveň sa stal obeťou zjednodušujúcich schém. Je to druhý (mladší) Halík? Ak áno, ide len o recykláciu alebo aj inováciu? 

Je definitívnou súčasťou tábora, ktorý sa dokáže nahlas ozvať proti spolitizovaným aktivitám pražského arcibiskupa alebo ide iba o krátkodobé zaradenie, na ktoré sa vplyvom nových udalostí zabudne? Máme do činenia s ďalším číslom v rade elitných intelektuálov, ktorí pohŕdajú zbožnosťou a ortodoxiou jednoduchých? 

Tieto skratky vyfabrikované voči nemu v zrýchlenom režime sú nespravodlivé. Aj v rozhovore s Martinom Bedřichom ukazuje vlastný druh kompetentnosti. Nestal sa historikom „v druhom slede“, aby na objednávku cirkevných predstavených vybudoval a následne využíval svoju odbornosť.  Históriu spolu s etnológiou vyštudoval ešte pred teológiou na Karlovej univerzite. Intenzívne sa zaoberal hospodárskymi, sociálnymi dejinami a fenoménom tzv. darovaných ľudí v přemyslovských krajinách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite