Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový Borat. Druhý krok do tej istej...

.juraj Malíček .kultúra .film

Borat 2, verný prvej snímke z roku 2006, opäť disponuje názvom na dva riadky: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan. Nie je to však jediná nástraha, ktorú nový Borat na svojich divákov zosnoval.

Nový Borat. Druhý krok do tej istej... Borat 2: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan. USA, 2020, 96 min. Réžia: Jason Woliner. Hrajú: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Tom Hanks, Rudy Giuliani.

sachovi Baronovi Cohenovi ide karta. Hrá vo filmoch, nielen v komédiách, hoci tie mu zostávajú najbližšie, ale aj v serióznych vážnych filmoch a seriáloch, kde sa od neho žiada, nebojme sa toho slova, charakterové herectvo. K tomu píše scenáre, produkuje a, čo je asi najdôležitejšie, síce spôsobom sebe vlastným, ale veľmi intenzívne sa svojou tvorbou spoločensky angažuje, aktuálne predovšetkým v USA, kam presídlil z rodnej Veľkej Británie.

Teda nie úplne, žije tam aj tam, ale súčasná kocúrkovská Amerika ho mimoriadne dráždi, a tak sa prostredníctvom humoru snaží robiť, čo môže. Nastavuje zrkadlo, slovami klasika, čo sme len pred dvoma rokmi videli v bizarne hraničnej satirickej docureality šou Who Is America a už to tu máme zase.

Aj druhý Borat je predovšetkým politická satira, nie síce taká drsná a až na dreň ako práve Who Is America, ale stále dosť nepríjemná. Cohen nám o súčasnej Amerike rozpráva veci, o ktorých tak akosi vieme, ale radšej by sme nevedeli. Že krajina, na ktorú sme si zvykli vzhliadať, sa zmenila na vlastnú karikatúru, idiokraciu, v ktorej obyčajný zdravý sedliacky rozum už sám sebe dokázal, že nie je ani obyčajný, ani zdravý, ani sedliacky, ani rozum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite