Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Novinka Králi. Ako sme začali milovať film

.juraj Malíček .kultúra .film

Film Králi videa o amatérskom dabingu éry VHS vstúpil do širšieho povedomia, z festivalu Cinematik má divácku cenu, premieta sa v českých, moravských a sliezskych kinách takmer mesiac od českej premiéry, čo je možno najväčší dôkaz jeho kvality. A hotuje sa aj do našej distribúcie.

Novinka Králi. Ako sme začali milovať film

hocikto, ktokoľvek, nielen pamätníci a fanúšikovia, ho bude môcť vidieť v multiplexoch už od 1. 10. Ktokoľvek, hocikto, lebo takto nazeraní Králi videa sú veľmi dobrým historickým dokumentom o lokálnej podobe globálneho fenoménu, ktorý redefinoval kinematografiu.

Volalo sa to domáce video, spoločným menovateľom nech je pokojne Netflix – ako príklad pars pro toto – a spôsobilo to, že film v masívnej až dominantnej miere opustil kinosály a stal sa všade prístupnou kultúrnou komoditou, navyše takou samozrejmou, že už nie je nevyhnutné, aby sme o ňom uvažovali ako o umeleckom druhu. 

A Netflix preto, ak by to náhodou ktosi nevedel, že spoločnosť, ktorá dnes vyrába a distribuuje v masovom meradle filmy a seriály v ich digitálnej podobe, vznikla ešte v roku 1997 ako zásielková videopožičovňa. Jej dominantným médiom síce už bolo DVD, ale princíp bol rovnaký: Film na široko dis­tribuovateľnom médiu, film, ktorý si môžeme požičať či kúpiť, film, čo môžeme mať doma.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite