Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikto vás nepríde zachrániť. Krízu chápme ako veľký reštart

.marianna Sádecká .kultúra .knižnica

Kniha, ktorá v sebe dokáže skĺbiť sci-fi, ekonómiu, biohacking a mnoho ďalších disciplín, filozofiu nevynímajúc, sa neobjavuje na knižnom trhu často. Kniha Veľký reštart prišla na trh v pravý čas – je o uvažovaní v prostredí krízy.

Nikto vás nepríde zachrániť. Krízu chápme ako veľký reštart Juraj Bednár: Veľký reštart. Vydavateľ Juraj Bednár, 2020.

ale spomínané mechanizmy z knihy sa dajú využiť nielen počas prebiehajúcej koronakrízy, ale v akomkoľvek nestabilnom prostredí.

Podnikateľ, hacker a biohacker knihu otvorí nasledovne: „Na vytváranie nových svetov neexistuje manuál. Nevieme, ako budú vyzerať, je to prostredie úplnej neistoty, ale zároveň prostredie nekonečných možností.“

 V knižke Čierna labuť od Nassima Taleba, libanonského autora venujúceho sa pravdepodobnosti, matematickej štatistike, analýze rizík a náhodilosti, na ktorej filozofiu Bednár nepriamo nadväzuje, bola pandémia v globálne prepojenom svete popísaná už v roku 2007 ako biela labuť, to znamená ako predvídateľná udalosť. Čierne labute sú na druhej strane udalosti, s ktorými sme takmer v žiadnom prípade nepočítali, no nečakane sa udiali. Napriek tomu nás pandémia prekvapila vo svojej nepripravenosti – nielen štátnej a rezervnej, ale aj psychickej – a spoločnosť sa oddala strachu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite