Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zhodiť sochy z Karlovho mosta?

.štefan Chrappa .kultúra .knižnica

Vznik Československa po rozpade monarchie a ukončení prvej svetovej vojny bol dôležitým historickým momentom v našom geopolitckom priestore. Dôležitým pre český národ a nemenej dôležitý pre Slovákov.

Zhodiť sochy z Karlovho mosta? Marek Šmíd: Vatikán a České země v letech 1914 – 1918. Centrum pro studium demokracie a kultury 2020, Brno

vznik Československa po rozpade monarchie a ukončení prvej svetovej vojny bol dôležitým historickým momentom v našom geopolitckom priestore. Dôležitým pre český národ a nemenej dôležitý pre Slovákov.

Ako si vo svojom denníku v roku 1918 poznamenal sekretár apoštolskej nunciatúry vo Varšave: „Katastrofa Rakúska je hrozná a zároveň úžasná. Zdá sa, že jeho historické poslanie sa naplnilo. Teraz sa na východe začína nová epocha.“ Spätné interpretácie tejto epochy sa rôznia. Pritom nemusí ísť len o nevedecké kritériá, ktoré v hodnotení uplatňujú historici s inklináciou k nacionalizmu. Ľubomír Lipták v texte Idea Československa píše: „Česi potrebovali Slovákov, aby štát, ktorý si vydobyjú, mohli udržať ako solídnejšiu jednotku európskej politiky. Slováci potrebovali Čechov, aby sa vôbec vymanili zo zovretia Uhorska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite