Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liga výnimočných (recenzia dvoch nových kníh o autizme)

.matúš Dávid .kultúra .knižnica

Ošúchaný stereotyp, podľa ktorého sú všetci autisti geniálni ako Raymond Babbitt, hlavná postava z oscarového filmu Rain Man, alebo priebojní ako švédska environmentálna aktivistka Greta Thunberg, je mylný. Teda, aby nedošlo k nedorozumeniu – autisti sú naozaj geniálni aj priebojní, lenže každý po svojom. Neveríte?

Liga výnimočných (recenzia dvoch nových kníh o autizme) ABSYNT/N PRESS/KOLÁŽ .TÝŽDEŇ Daniel Tammet: Narodený v modrú stredu. Bratislava: Absynt 2020 | Jozef Bednár: Nezlomní. 18 otvorených rozhovorov o autizme. Bratislava: N Press 2020

žijú medzi nami, no nie vždy s nami. Ľudia s poruchou autistického spektra. Deti splnu, mĺkvi chlapci či dievčatá s anjelskou tvárou. Sú iní oni alebo my? Zbytočná otázka. Odlišný je každý jeden z nás. Každý je svojím spôsobom výnimočný.

O autistoch toho stále veľa nevieme. „To sú tí čudní, mentálne zaostalí,“ zvykneme počúvať od priateľov či známych. Lenže autizmus má veľa podôb. Mýty, známy je najmä ten o vakcinácií, často zatieňujú pravdu o živote osôb s touto neurovývinovou poruchou.

Pritom neraz stačí použiť logiku – očkovanie nemôže byť príčinou autizmu, pretože ten vzniká, keď je dieťa ešte v tele matky. Mohli by sme takto povytrhávať všelijaké zakorenené predsudky o autistoch, ale to nie je cieľ týchto riadkov.

„Listovať v tejto knihe je ako listovať Danielovým životom. Stránky sa obracajú ľahko.“

V apríli, mesiaci venovanom zvyšovaniu povedomia o poruchách autistického spektra, vyšli v slovenčine dve zaujímavé knihy. Obe sa venujú autizmu a autormi oboch sú muži, ktorým autizmus zasiahol do života. Jedna kniha je bestseller, autobiografia z pera britského autistu.

Druhá publikácia, košatejšia na postavy a príbehy, je súbor rozhovorov, za ktorými sa však skrýva viac, než len majstrovsky zvládnutá novinárčina. Čo majú tieto knihy ešte spoločné a prečo patria najmä do rúk tých, ktorí nikdy žiadneho autistu nestretli?

listovanie životom génia

Rodák z Londýna Daniel Tammet dokončil prvotinu Narodený v modrú stredu v roku 2006, keď mal 27 rokov. V knihe, ktorú už preložili takmer do dvadsiatich jazykov, Angličan s miernou formou autizmu opisuje, ako Aspergerov syndróm, jedna z porúch autistického spektra, ovplyvnil jeho dospievanie. Ide o úprimnú spoveď, rozprávanie bez prikrášľovania, ktoré nenudí. Listovať v tejto knihe je ako listovať Danielovým životom. Stránky sa obracajú ľahko. Čitateľ prežíva každú autorovu radosť aj trápnosť.

Sleduje, ako sa učil orientovať vo svete, tŕpne s ním, keď sa cíti zle, hnevá sa ako on, keď mu niečo nevyjde a drží mu palce pri každej životnej skúške. Áno, až takých intímnych je dvanásť kapitol autobiografie mladého Daniela Tammeta, ktorý svoje vnútorné prežívanie dokáže do detailov sprostredkovať druhým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite