Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel poľský hudobný skladateľ Krzysztof Penderecki

.redakcia .kultúra

Jeden z najslávnejších svetových skladateľov a popredný predstaviteľ hudobnej avantgardy, Poliak Krzysztof Penderecki, zomrel v nedeľu v Krakove vo veku 86 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Zomrel poľský hudobný skladateľ Krzysztof Penderecki Czarek Sokolowski/AP/SITA Archívna snímka skladateľa Pendereckeho z roku 2013.

o umelcovom úmrtí Informovala poľská tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na umelcovu manželku. 

Velikán súčasnej hudby Penderecki v 50. a 60. rokoch 20. storočia experimentoval so zvukom a formou, ale neskôr prešiel od avantgardy ku klasickejšej hudbe. Dokonca zložil hudbu k filmom Exorcista amerického režiséra Williama Friedkina, Osvietenie režiséra Stanleyho Kubricka v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom alebo aj k snímke Divokosť v srdci Davida Lyncha. 

Jedným z najznámejších diel tohto velikána poľskej hudby je Źalospev pre obete Hirošimy, ktoré zahynuli pri výbuchu jadrovej bomby v roku 1945 v tomto japonskom meste.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite