Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Múzy nespia

.štefan Chrappa .kultúra .umenie

Leonardo da Vinci si na okraj svojich skíc urobil poznámku, že veľké umenie neexistuje bez ozajstnej lásky k ľuďom. Čas krízy, karantény, biedy, či vojny preverí tvorcov i milovníkov umenia. Ako je to v našej krajine? Zdá sa, že umenia, solidarity aj lásky máme dosť.

Múzy nespia BORIS NÉMETH

ako prvé si to zlizli divadlá a kultúrne stánky. Potom krčmy, zapľuté zákutia pijanov, štýlové kaviarne bohémy i nóbl podniky novodobej šľachty. Stopku dostali koncerty, kostoly i hromžiace zhromaždenia. Revolúcia nebude. Slobodné platformy digitálneho sveta však kultúrou zakvitli ako nikdy predtým. Miro Žbirka odpálil online koncert doslova z obývačky. Za pár dní ho videli státisíce ľudí. Zmobilizovali sa aj iní. Pozrite na livestream klubu .pod lampou, top slovenskí herci pre vás čítajú fajnové knihy! Braňuško Jobus prednáša svoje rozprávky doma pri kozube, zvoní na zvon a čaká na koniec karantény. Ožíva podcast Artfora, Kali Bagala dáva audiopoviedky za super ceny. Katarzia dala do obehu pieseň s príznačným názvom Samota mi nevadí a Maťo Ďurinda seriózne informuje verejnosťo rúškach. Miška Bednárová, mozog odevnej značky Puojd, šije štýlové rúška a vyhadzuje ich ľuďom cez okno. Ozvala sa kultúrna obec, že by bolo dobré umelcov v tomto čase podporiť, a „nekultúrna“ obec kontrovala, že treba umelcov nahnať do supermarketu dokladať do regálov tovar, aby vedeli, o čom je reálny život...

galéria CoronArt

Ilustrátorka Ivana Šáteková založila na Facebooku inšpiratívnu galériu CoronArt. Nájdete tam to najlepšie, čo sa v umeleckej tvorbe u nás v súvislosti s koronou objaví. „Keď som so smútkom sledovala, ako sa hromadne rušia kultúrne podujatia, tak mi napadlo vytvoriť na sociálnej sieti kratochvíľu pre moju umeleckú bublinu. Počet prispievateľov začal masívne narastať. Pochopila som, že umenie, ktoré sa ocitlo v neľahkej situácii, nevie ostať ticho sedieť v karanténe a musí sa dosať k ľudom, aj keď len cez online priestor. Umenie je zrkadlom doby, a tak to ostane napriek všetkým úskaliam.“ Facebookový fenomén CoronArt začal žiť vlastným životom, no keď ľudia začali stránku zaplavovať šíreným obsahom iných autorov a „vtipnými  memečkami“, museli sa pravidlá regulovať. Dnes je každý príspevok schvaľovaný adminom. Keď nákaza pominie, azda tie najlepšie kúsky uvidíme aj v kamennej galérii, alebo budú zoradené v nejakej knihe. 

v karanténe je roky

Fantasy ilustrátor Michal Ivan, ktorý okrem iného navrhuje postavy do najhranejších hier planéty, hovorí, že jemu osobne karanténa až tak život nezmenila. „Aj mimo epidémie pracujem sám a hotovú prácu posielam cez internet. Občas chodievam do Berlína, do centrály, to si teraz budem musieť odpustiť. Projekty, čo robím, sú pre videoherný priemysel. Nie je isté ako bude tento priemysel zasiahnutý a či mu kríza náhodou nepomôže.“ Je paradoxné, že viedohry, ktoré sú zväčša terčom kritiky, dnes pomáhajú ľuďom prekonať ťažké chvíle karantény. 

Maliar a hudobník Ján Hrčka to tak ružovo nevidí. „Momentálne je to už tretí týždeň, čo sme s manželkou doma v Pezinku. Keďže mám ateliér v Novej Cvernovke v Bratislave, nechcem nič riskovať. V podkroví som si zriadil provizórny priestor a tam mám čas na komornú maľbu. Je to pauza od veľkých formátov. Presunula sa mi aj aktuálne výstava v Prahe. Chýba mi hranie s kapelou. Na gauči s akustickou gitarou to nie je ono! Ale dá sa skladať a písať.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite