Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Star Wars: Vzostup Skywalkera. Nemyslieť príliš, dívať sa a tešiť

.juraj Malíček .kultúra .film

V kinách ide deviaty film série Star Wars, streamovacia služba Disney + vypustila seriál Mandalorian, to je dobrý čas pozrieť sa na Hviezdne vojny zo širšej perspektívy. Do tej sa dá zahrnúť Ronald Reagan, komparatívny religionista Joseph Campbell, Leibnizove monády aj cosplayeri zo Sto prvej légie.

Star Wars: Vzostup Skywalkera. Nemyslieť príliš, dívať sa a tešiť CATERS NEWS/PROFIMEDIA

keď v marci roku 1983 predstavil vtedajší americký prezident, republikán Ronald Reagan, svetu koncept Strategickej obrannej iniciatívy (Startegic Defense Initiative, SDI), nepáčilo sa to nielen temnej strane sily, červenému zlu z Východu, menovite Sovietom. 

Dvakrát nadšení z neho neboli ani domáci politickí rivali, reprezentovaní demokratickým senátorom za Massachusetts Tedom Kennedym. Práve on začal o SDI hanlivo, uštipačne a ironicky hovoriť ako o „hviezdnych vojnách“, odkazujúc na mimoriadne populárnu frančízu Georga Lucasa, ktorej tretí diel - Návrat Jediho sa v tom čase hotoval do kín. Názov sa chytil, zľudovel, za svoj ho prijali nielen médiá a politici, ale aj všakovaké organizácie, aktivisti i pospolitý ľud. 

Star Wars zrazu neboli len Lucasove Hviezdne vojny, ale i Reaganova SDI. Nakoniec to Lucasovi prekážalo až do tej miery, že sa v roku 1985 obrátil na súd. Tvrdil, že Star Wars sú jeho ochranná značka a nechce, aby boli jeho filmy spájané s jadrovým holokaustom. No už bolo neskoro, to slovné spojene sa príliš zaužívalo a Lucas súd prehral.

ústřední půjčovna neuvádí

Toto si pamätáme aj my, čo sme v osemdesiatkach vyrastali v Československu. Hviezdne vojny sa nám vtedy a tam sprítomňovali viac ako absurdná vojenská metafora, ideologicky zaťažené slovné spojenie odkazujúce viac ku krvilačným imperialistom a závodom v zbrojení, ako k filmovému vesmírnemu dobrodružstvu kde sa zvádzajú šermiarske súboje laserovými mečmi. A práve pre spojenie Star Wars a SDI sa Hviezdne vojny v  osemdesiatkach u nás nepremietali, ale mali sme ich v kinách možnosť vidieť až po roku 1989. 

Pritom československá Ustřední půjčovna filmů pôvodne plánovala Hviezdne vojny kúpiť a nasadiť do kinodistribúcie aj u nás. Nešlo predsa o politicky zaťažený film, videli sme Čeľuste aj Votrelca. Boľševik nemal s tradične ľavicovým Hollywoodom taký veľký problém, aby nás od amerických filmov odstavil úplne. No po tom, ako sa Hviezdne vojny začali spájať s SDI, už distribúcia filmu v socialistickom Československu nebola možná. V spriatelených socialistických krajinách s tým také veľké problémy nemali, Hviezdne vojny sa normálne premietali v kinách nielen v progresívnej Juhoslávii, ale i v Maďarsku, Poľsku a Bulharsku a aj odtiaľ presakovali k nám. 

A potom tu bol nástup domáceho videa a pašovaných kaziet, vďaka čomu aspoň marginálna časť normalizovanej československej verejnosti spoznala Hviezdne vojny nielen ako čosi, čo Američanom pomohlo Sovietsky zväz predbehnúť v závodoch v zbrojení, doslova „uzbrojiť ho“ a tak urýchliť jeho pád, ale aj v tom pôvodnom význame, ako názov série mimoriadnych filmov, čo sa nich lieta z planéty na planétu, veda a mágia fungujú vo vzácnej harmónii a hŕstka rebelov bojuje proti veľkému majestátnemu galaktickému impériu. 

star Wars: Vzostup Skywalkera

Aj toto sú Hviezdne vojny, bez prílišného zveličenia jeden z najdôležitejších popkultúrnych fenoménov vôbec. Aktuálne sa v kinách po celom svete – azda s výnimkou Severnej Kórey a Bhutánu, avšak vrátane totalitnej Číny, ktorá je mimoriadne dôležitým trhom aj pre Star Wars, a svojrázneho Ruska – premieta deviaty diel série. Je to tretia epizóda tretej trilógie a zároveň vraj konečný diel ságy, finálny, završujúci čosi, čo sa začalo v roku 1977 ako film, ktorému nikto príliš neveril. Dnes ide o milardový biznis. 

Novinka sa volá Star Wars: Vzostup Skywalkera, už bez číslovky. Sám osebe to nie je príliš dobrý film, aj keď časť fanúšikov je, samozrejme, nadšená a časť reptá. Nezainteresovaný, neangažovaný mainstream, ktorého sú Star Wars čoraz integrálnejšou súčasťou, sa len tak prizerá a ráta tržby. 

Kylo Ren, arcizáporák tretej trilógie, vnuk Dartha Vadera alias Anakina Skywalkera a syn Hana Sola a princeznej Leiy Organy, v ňom zvádza osudový súboj s poslednou Padawankou rytierskeho rádu Jedi, ktorá sa volá jednoducho Rey, a ktorá spolu s rebelmi aj teraz bojuje proti imperiálnemu útlaku. 

A pokiaľ to nezainteresovanému čitateľovi, ktorý ani len netuší, čo je Sila a kto je v Star Wars kto, nedáva zmysel, je to celkom v poriadku. Ono to totiž už zmysel nedáva dlho a ani všetkým fanúšikom, len je to stále perfektná pompézna filmová dobrodružná zábava. Nemyslieť príliš, dívať sa a tešiť. Kto chce, môže sa ponoriť hlbšie. Aj v tomto novom Star Wars je nad čím mudrovať, ale už to nie je žiaduce, respektíve, ráta sa s tým, že kto chce, dovymýšľa si.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite