Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pokrok bez povolenia

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

V minulosti na protest proti pokroku ľudia rozbíjali tkáčske stroje, dnes protestujú proti automatizácii a robotizácii. Neomarxistické hnutia sa zamýšľajú nad tým, aké nové dane a regulácie zavedú. Prekáža im pokrok bez povolenia.

Pokrok bez povolenia Róbert Chovanculiak: Pokrok bez povolenia. Ako zdieľaná ekonomika, crowdfunding a kryptomeny zmenili svet. Bratislava: INESS 2019.

prosia vás vaše deti o psa alebo vás už uprosili, a teraz s ním nemá kto chodiť von? Alebo potrebujete vŕtačku, no žijete vo veľkom anonymnom meste a suseda ste ešte ani len nestretli, nemáte si ju teda od koho požičať. Odchádzate na dva týždne na dovolenku a vaša garáž bude prázdna, alebo ste navarili skvelý obed a chcete sa s ním podeliť. Pre každú jednu činnosť alebo voľný priestor už existuje platforma zdieľanej ekonomiky, ktorá vám s tým pomôže. 

Upozornenie na úvod. Hlavnou témou časopisu, ktorý práve čítate, je úzkosť. Túto knihu (ne)odporúčam čítať etatistom, ktorí sú presvedčení o tom, že štát má regulovať, zdaňovať, zakazovať a povoľovať. Pri jej čítaní by sa totiž mohli dostávať do záchvatov akútnej úzkosti. Zdieľaná ekonomika totiž ukazuje, že štát nie je jediná entita, ktorá dokáže efektívne regulovať a dokonca trestať správanie tých užívateľov, ktorí flagrantne porušia normy nastavené platformami zdieľanej ekonomiky. Pre iných ľudí môže zas byť čítanie tejto knihy spochybnením toho, čomu doteraz verili. Pre ďalších bude Pokrok bez povolenia koreňom neistôt absolutistického libertariánskeho pohľadu, že bez štátu by bolo všetko lepšie. Pokrok bez povolenia však nie je dogmatický text, ale otvorený pohľad do nie tak vzdialenej budúcnosti.

Pokrok bez povolenia s podtitulom Ako zdieľaná ekonomika, crowdfunding a kryptomeny zmenili svet je mimoriadne pútavé dielo, ktoré miestami v tom najlepšom slova zmysle pripomína beletriu. Princípy, výzvy a dilemy, ktorým zdieľaná ekonomika čelila, autor vysvetľuje v historických exkurzoch do minulosti. Spomína na nedávnu minulosť a na Carla Benza, ktorý nehľadel na dopravnú legislatívu, či na bratov Wrightovcov, ktorí si rovnako nepýtali povolenie uskutočniť prvý let. Najväčšou prekážkou toho, aby na trh prišli nové technológie či nepoznané biznisy, je štát a jeho regulácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite