Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto nahradí intelektuálov Novembra

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Benjamin Franklin povedal, že na tomto svete nie sú nijaké istoty, iba dane a smrť. Druhou istotou je, že ani jedna kniha Fedora Gála nie je plytká a prvoplánová. Cesta do bezdomoví tú istotu potvrdzuje. V knihe bilancuje minulosť a prítomnosť. Nielen svoju, ale celej jeho generácie.

Kto nahradí intelektuálov Novembra

fedor Gál vydal svoju poslednú knihu. Táto veta môže mnohých zarmútiť, ale tí, ktorí ho čo i len zbežne poznajú, sa nad tým pousmejú. Posledná kniha je rovnako pravdepodobná ako posledná cigareta v živote s Fedorom na Žižkove v hostinci U vystřelenýho oka. Cesta do bezdomoví sa dá prečítať za pár hodín. Je útla, má menej než osemdesiat strán, a z toho značnú časť tvoria aj skvelé fotografie Mira Švolíka, ktoré z knihy robia nielen intelektuálny, ale aj vizuálny zážitok. Texty sú prevzaté z blogu Fedora Gála a článkov, ktoré publikoval v .týždni a v českom a slovenskom Denníku N.

žižkovská skúsenosť

Multikulturalizmus nefunguje a nemôže fungovať. Jediným problémom tohto tvrdenia je, že je absolútne mylné. Cesta do bezdomoví hovorí o živote v multikultúrnej spoločnosti, ktorá je pestrá, obohacujúca a Fedor Gál v takej spoločnosti žije niekoľko rokov. Nie, nežije v Camden Towne v Londýne. Pestrá etnická, rasová a národnostná zmes existuje aj v pražskom Žižkove.

Sedeli sme s Fedorom v ktoromsi zo skvelých podnikov a okolo nás boli šesťdesiatroční pankáči, moslimské rodiny, dôchodcovia, mladé rodiny s deťmi. Boli tam všetci. Ako generácia Y sme sa Fedora pýtali, čo je podľa neho najväčšou výzvou dneška. Obzrel sa okolo seba a povedal: „Udržať tento otvorený a pestrý globalizovaný svet.“ Odpoveď ako vystrihnutá so slniečkarskeho bulletinu je však hlbokým posolstvom generácie, ktorá na vlastnej koži zažila fašizmus a boľševizmus.

„Na scéne sa objavujú indivíduá, ktoré prinášajú rôzne resentimenty za totalitnými režimami.“

V roku 2019 vidí Fedor Gál viacero hrozieb a paralel s 20. storočím. Prežívame krízu osobnej aj celospoločenskej identity, „historicky (kultúrne) sa identity formovali od rodinnej, klanovej, kmeňovej, národnostnej, štátnej, civilizačnej...“ V liberálnej spoločnosti môžu existovať všetky tieto identity pohromade. Neznamená to, že v takej spoločnosti nepanujú rozdiely a napätie medzi rôznymi skupinami obyvateľstva. 

Napätie je podľa Gála živené aj rôznymi živlami, ktoré si na nenávisti a neznášanlivosti vybudovali svoje politické a ekonomické kariéry. Na scéne sa objavujú indivíduá, ktoré prinášajú rôzne resentimenty za totalitnými režimami. Dnes sa nájdu aj takí, „ktorí ma posielajú do plynu. Alebo do Izraela. Tu sa končí špekulácia a nastupuje konflikt“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite