Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Woody späť doma v New Yorku

.juraj Malíček .kultúra .film

Rok čo rok, od roku 1982, prichádzal do kín nový Woody Allen. Len vlani sa tak nestalo, lebo Woody mal škandál, a tak film Daždivý deň v New Yorku, nakrútený v roku 2017, mal premiéru až teraz.

Woody späť doma v New Yorku PRESSFOTO MAGIC BOX SLOVAKIA Vo filme Daždivý deň v New Yorku účinkujú Selena Gomez, Timothée Chalamet a mesto New York.

ten škandál prišiel vo vlne MeToo, niečo so sexuálnym zneužívaním, bulvár. Niečo iste dôležité vo vzťahu k Woody Allenovi ako osobe a osobnosti a asi aj niečo mimoriadne škaredé, aj keď postoje sa rôznia. Nie všetci na Woodyho brýzgajú, mnohí sa ho aj zastali a tu by už asi aj stačilo. Lebo v momente, keď začneme umenie spájať s morálkou umelca, ktorý to umenie vytvoril, dostávame sa na mimoriadne nebezpečné miesto. Nie preto, že umenie je nad morálkou, lebo nie je, je vedľa. No preto, že ak by sme mali posudzovať kvalitu umeleckých diel podľa morálky ich autorov, tak by sme sa museli rozlúčiť naozaj s mnohými veľkými umeleckými dielami. A keď už budeme vyhadzovať toho Picassa z galérií a Sartra z knižníc, definitívne by sme sa mohli zriecť aj poznania, že najväčším nepriateľom oboch, umenia i morálky, je hlúposť. 

radšej si však pohovorme o filme

Daždivý deň v New Yorku je, tak ako všetky Allenove filmy, najprv umeleckým dielom až potom obchodovateľnou komoditou. Dvaja mladí ľudia, študenti prestížnej školy neďaleko New Yorku, sa doň vyberú na výlet. Teda, on to nemá byť výlet, hlavná hrdinka má urobiť rozhovor s prominentným režisérom, takže vlastne ide o pracovnú cestu. A jej frajer sa k nej pridá, že keď už tam ide ona, pôjde aj on a po práci si vyrazia. Lebo on je Newyorčan a ona síce zazobaná, ale v jadre vidiecka naivka a on jej chce ukázať svoje mesto. Hneď, ako sa v meste ubytujú a vyrazia na interview, ich cesty sa rozídu a obom sa prihodí mnoho vecí, ktoré síce nie sú príjemné, ale tak ľudsky ich obohatia. Dievča z vidieka nepodľahne nástrahám veľkomesta a mladík sa zmieri so snobskou matkou, ktorou síce pohŕda, ale jej peniazmi nie, a z toho má ďalšie traumy. 

„Muž, tvorca, umelec, ktorý je sám sebe najväčšou témou, až patologický narcis, ktorý by to však nikdy nepriznal.“

Daždivý deň v New Yorku je ľahučký a nádherný film, ľahučký ako spomínanie na mladosť a nádherný ako Central Park v daždi, Allen v ňom balansuje na hranici intelektuálskeho pozérstva, vyprázdnenosti a vizuálneho gýča, robí to však s takým šarmom, že divákovi je to jedno. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite