Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Horehroním hudba zuní

.vladimír Potančok .kultúra .hudba

Pokošovci zo Šumiaca patria medzi najvychytenejšie horehronské rómske muziky. O vzniku albumu Pokošovci 2, o Rómoch na Horehroní a ich hudbe sme sa rozprávali s etnomuzikologičkou Janou Ambrózovou a primášom Miroslavom Pokošom.

Horehroním hudba zuní PRESSFOTO RÓBERT BOŠEĽA Ľudová hudba Pokošovci a hostia v zostave, v akej nahrala dvoj album Pokošovci 2.

zo sviatočných chvíľ Rómov na Horehroní sú dôležité tri veci – narodenie a krst, prvé sväté prijímanie a svadba. Pohreb, samozrejme, tiež,“ hovorí na úvod etnomuzikologička Jana Ambrózová a dodáva: „Pokošovci však na rómske svadby nechodia hrávať, lebo Rómovia si volajú rom-popové syntetizátorové kapely. Hrávajú však často vo sviatočných sprievodoch Rómov do a z kostola.“ Primáš Miro Pokoš jej slová potvrdzuje: „Poviem pravdu, ja som na rómskej svadbe, okrem najbližšej rodiny, ešte nehral.“ Kde teda cibria svoje výnimočné muzikantské zručnosti a repertoár, v ktorom sú tak rómske piesne, ako aj horehronské ľudovky? Hrávaním v rodinnom prostredí, s folklórnymi skupinami, na svadbách a oslavách Horehroncov a to už od mladého veku.  

Pokošovci nie sú oficiálne hudobne školení muzikanti. „Majú vlastné zamestnania a muzicírovanie je pre nich z tohto hľadiska doplnkovým – ale dôležitým zdrojom príjmu. Niektorí chodia na stavebné šich­ty po Slovensku, iní robia v miestnych lesoch, alebo majú trvalé zamestnanie v Banskej Bystrici. Po robote – takmer každý víkend sa už od piatku nesie v znamení hrania na nerómskych svadbách, rodinných oslavách, v reštauráciách a na tanečných zábavách,“ dodáva Ambrózová.

starí otcovia nám dačo ukázali

S Mirom Pokošom a jeho kapelou som sa stretol na festivale Pohoda v Trenčíne. V sobotu popoludní hrali až dvakrát – najprv na tanečnom workshope Horehronské čoromoro a neskôr podvečer dali parádny koncert so ženskou speváckou skupinou Trnki z Banskej Bystrice. Vyzerali unavene, spokojne a zjavne sa tešili na zaslúženú večeru. Kým sa pobrali preč, stihol som dať zopár otázok primášovi. Zvyšok kapely sedel oproti nám na lavičke v šatni a dával dobrý pozor na to, čo sa bude hovoriť.

Dnešná zostava kapely, to znamená bratia Miroslav (prvé husle), Radoslav (violová kontra) a Stanislav (kontrabas) Pokošovci, ktorých dopĺňa bratranec Vladimír Pokoš (violová kontra) a akordeonista Július Markus z Polomky, je priamym pokračovaním kapely, ktorá pod vedením Ladislava a Tóna Pokoša hrávala na Horehroní kedysi. Súčasní Pokošovci zo Šumiaca sú príbuzní so slávnymi muzikantskými rodinami Pokošovcov a Harvanovcov z Telgártu, ale muziku hrajú po svojom. „Starí otcovia nám dačo ukázali a otec chodil hrávať, všetci z rodiny chodili, doma sme mali nástroje, tak sme dačo pochytali, ale hudobnú školu nemá nikto z nás,“ rozpráva o začiatkoch kapely Miro Pokoš. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite