Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tarantino sa s nami hrá. Môže si to dovoliť, pretože nakrútil svoj najlepší film

.juraj Malíček .kultúra .film

Vzorový príklad filmovej maniery. Diváci vydaní napospas režisérovej svojvôli. Skoro tri hodiny čistej samopaše: film bez príbehu, zato s pointou, ktorá nepoučenému divákovi vôbec nemusí dávať zmysel. A predsa...

Tarantino sa s nami hrá. Môže si to dovoliť, pretože nakrútil svoj najlepší film PRESSFOTO ITAFILM Quentin Tarantino pri natáčaní svojho filmu Vtedy v Hollywoode, ktorý sa dá označiť za režisérov umelecky najhodnotnejší počin.

deviaty, ôsmy, desiaty, či dokonca trinásty film Quentina Tarantina – všetko jedno, pri každom záleží len na tom, či prijmeme jeho autorskú hru na budovanie vlastného kultu osobnosti – je už teraz, bezprostredne po premiére, filmovou udalosťou sezóny.

A keby udalosťou, ale ide aj o komerčne mimoriadne úspešnú snímku! A to je v konečnom dôsledku veľký paradox. Lebo, a o tom som presvedčený rovnako ako o tom, že Zem je guľatá, minimálne polovica ľudí v kine vlastne absolútne netušila, na čo sa díva.

Aj tak počas záverečných titulkov tlieskali, čo sa dnes v našich kinách nestáva. A ľudia po premiére postávali v hlúčikoch a delili sa o dojmy, čo už tiež nie je filmová konvencia.

„Alebo to môže skončiť veľkou romantickou láskou. A to znamená, že Vtedy v Hollywoode je rozprávka.“

Vtedy v Hollywoode je totiž film, ktorý akoby si žiadal spätné spracovanie a hovoriť o ňom vopred nemá zmysel. Vraj to aj Tarantino sám od divákov žiadal, keď film uvádzal na festivale v Cannes. Akože je rád, že sa to páčilo, ale jedinci, ktorí to už videli, si to majú nechať pre seba, aby tých, ktorí to ešte nevideli, nepripravili o zážitok.

s Tarantinom na jednu noc

No jasné, a filmoví publicisti budú suché kôrky hrýzť, vodou z kaluže zapíjať. Ale dobre, urobme tvorcovi ústupok. Veď aj on divákovi troška vyjde v ústrety a vloží do filmu autoreferenčné odkazy tak jasne, až človeka prestane baviť ich hľadať. Dobre, hovorme teda o filme prostredníctvom metafory.

Vtedy v Hollywoode je ako rande na jednu noc. Človek sa s niekým stretne, debatujú, popíjajú a je im spolu tak fajn, že bez toho, aby to vopred plánovali, skončia sexom. Takým rýchlym, intenzívnym, spoteným, bez predohry, zato so spoločným orgazmom. Ráno sa rozídu bez pocitu viny a už sa nestretnú, ak jeden z nich ten orgazmus iba predstieral. Alebo to môže skončiť veľkou romantickou láskou. A to znamená, že Vtedy v Hollywoode je rozprávka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite