Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto je nenávidený, je dôležitý. A mŕtvy

.elena Akácsová .kultúra .knižnica

Černoch sa dopúšťa násilia a homosexuál promiskuity, pretože oba akty demonštrujú politickú identitu. Keď odstránime vonkajšieho pozorovateľa, eliminujeme takéto správanie. Vitajte vo svete Chucka Palahniuka po Dni prispôsobenia!

Kto je nenávidený, je dôležitý. A mŕtvy Chuck Palahniuk: Den přizpůsobení. Preložil Richard Podaný. Praha: Odeon 2018.

keď sa nedávno na Facebooku ľudia v mojej bubline doťahovali, kto ešte nie je na zozname nepriateľov konšpiračných médií a aká je to česť tam byť, práve som čítala najnovší román Chucka Palahniuka a zamrazilo ma. Aj v knihe je totiž zoznam, na ktorý môže ktokoľvek pridať niekoho, koho neznáša. 

Hlasovanie ďalších ľudí toho človeka vynesie na vrchol rebríčka, alebo ho spláchne do zabudnutia vlna ďalších návrhov. Aj tam sa mnohí na tom zabávajú a pre niektorých je vyslovene otázka prestíže byť na zozname. Zväčša ide o intelektuálov, vedcov, novinárov, celebrity. Kto je nenávidený, je dôležitý. Lenže potom príde Deň prispôsobenia a tajne budovaná sieť mladých nahnevaných mužov ich pozabíja, odreže im uši a nastolí nové rozdelenie sveta. 

klub bitkárov ako dvere k náckom

No a práve pre ten zoznam odmietol Palahniukovi vydať najnovšiu knihu Adjustment Day (v češtine vyšiel ako Den přizpůsobení vo vynikajúcom preklade Richarda Podaného) jeho dlhoročný vydavateľ Doubleday a po ňom aj niekoľkí ďalší. Obávali sa, že by to ľudia mohli začať napodobovať a vytvárať zoznam ľudí na odstrel. Nebolo by to pri Palahniukovi veľmi prekvapivé. Pretože mnohé extrémistické skupiny dodnes používajú vytrhnuté časti jeho najväčšieho bestselleru Klub bitkárov, ktorý preslávil najmä film Davida Finchera. 

V skutočnosti je to naopak. Palahniuk len sleduje a potom hyperbolizuje to, čo sa už v spoločnosti deje. Tvrdí, že v jeho práci je veľmi málo vymýšľania, väčšina toho, čo robí, je žurnalistika. A na túto najnovšiu knihu údajne robil podrobný prieskum šesť rokov. Rozprával sa s radikálnymi skupinami napravo i naľavo, s bielymi i farebnými, a dvere ku všetkým mu otváral práve Klub bitkárov. V rozhovore pre Goodreads vysvetľuje aj svoju metódu písania: „Zoberiem si nejaký sociálny model, niečie fantázie, ako by mal svet fungovať, a naplním to. A potom to nechám bežať, aby sa naplno prejavili nedostatky, až kým sa to celé nerozpadne. Inak nemáte príbeh.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite