Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znepokojivé dovolenkové čítanie

.elena Akácsová .kultúra .literatúra

Ani tento rok nám, zdá sa, nehrozí, žeby sme na dovolenke vypli, prestali myslieť na to, kam sa tento svet rúti, a poriadne sa nudili. Z kníh, ktoré sa zišli v tejto ankete, to vyzerá na znepokojivé leto.

Znepokojivé dovolenkové čítanie BORIS NÉMETH

Juraj Mojžiš, filmový a výtvarný teoretik

Leto ako vhodný čas na čítanie je ešte väčšia haluz ako dovolenkové čítanie. Veď ľahkoklikajúci omieľači klasických i moderných príbehových vzorcov páchajú jeden potrat za druhým. Ponuka ďalšieho znezmyselňovania príbehovosti limity ozaj nepozná. Prichádzajúce leto by však mohla spásonosne znepokojiť výborná kniha anglického historika a esejistu Tony Judta (1948–2010) Falešné ideje, cizí krev. Sarkastický podtext názvu upresňuje podtitulok: Francouzská inteligence 1944–1956. Lenže je to príbeh o úsvite európskeho totalitarizmu cakumprask. Ten začal užierať z demokracie a slobody vďaka lenivosti ohromnej väčšiny. A čitateľovi sa zježia vlasy nad menoslovom a slovníkom svetovo preslávených intelektuálov presadzujúcich novú ideu spravodlivosti v kolektívne usporiadanej spoločnosti, napriek aktuálnej všežravosti patológie stalinských procesov.

Balla, spisovateľ

Bernardo Carvalho: Reprodukcia (Garamond, Praha 2019) Kníh je na trhu dosť, toto je jedna z nich, vtipná až tragikomická, o učiteľke čínštiny v súčasnej Brazílii, o jej starnúcom študentovi, o pašovaní drog a tantrickom tábore kdesi v pralese, je to príbeh – antipríbeh, ktorý občas mizne v táraní rozprávačov, každý si hudie svoje, no niekde sa to všetko spojí, pre autora je výhodné mať metódu, ktorá umožňuje komentovať hocičo, tentoraz teda Brazíliu, hovoriť o tom, čo ho tam u nich zaujalo, a je dobré, keď to zaujme aj čitateľov, mňa áno, a knižku som posunul ďalej, aby oslovila ďalších a aby mňa oslovila nejaká iná.  

M. Vášáryová: „Odporúčam listovať a začítavať sa do knihy ŽIVENA, 150 rokov spolku slovenských žien.“

Martin Ciel, filmový teoretik

Americká válka, Omar El Akkad, Host 2019. Po dlhom čase inteligentné, formálne zaujímavé, dobre napísané sci-fi pre dospelých. Príjemnú dovolenku!

Magda Vášáryová, predsedníčka Živeny

Keďže v Slovarte práve vyšla prvá súborná história Živeny, po 150 rokoch od jej založenia, odporúčala by som začítať sa do dejín tohto výnimočného spolku slovenských žien, ktorý je aj najstarším kontinuálne aktívnym spolkom v Európe. Kniha obsahuje štúdie renomovaných historičiek a historika a je rozdelená do piatich častí: 19. storočie, od založenia v roku 1869 až po 1918 a vznik ČSR. Druhá časť sa týka prvej polovice 20. storočia, tretia obnovenia Živeny Hanou Zelinovou v decembri 1989 až podnes. Okrem toho je tam časť o sociálnych programoch Živeny (založili napr. prvé jasle) a časť, ktorú napísala profesorka z Nového Sadu o Živene na Dolnej zemi. Preto odporúčam listovať a začítavať sa do knihy ŽIVENA, 150 rokov spolku slovenských žien. Aj graficky je to nádherná kniha. Ja si ju beriem do Banskej Štiavnice.

Dalibor Roháč, výskumník AEI

Min Jin Lee: Pachinko (Grand Central Publishing, 2017) je nádherne napísaný román o rodine, migrácii a odcudzení. Tragická a napínavá sága viacerých generácií chudobnej kórejskej rodiny, ktorá sa ocitá v Japonsku a buduje tam svoj život od nuly. Nemožné pustiť z rúk!

Benjamin Haddad: Le paradis perdu: L'Amérique de Trump et la fin des illusions européennes (Grasset, 2019) je výborné vysvetlenie toho, prečo transatlantické vzťahy už nikdy nebudú také ako predtým a ako sa majú Európania k novej situácii, v ktorej čelia svetu sami, postaviť. Napísané mojím dlhoročným kamarátom Benom Haddadom, stereotypickým Francúzom vo Washingtone.

Juraj Kemka, herec

Erlend Loe: Doppler (Premedia, 2014). Napriek tomu, že v knihe prežijeme príbeh kúsok od studeného nórskeho Osla, pokojne ju môžete čítať aj v horúcich dňoch. Milujem severský zmysel pre humor. Fakt skvelá kniha. Až teraz som sa k nej dostal, pokračovania mám tiež.

Ivan Kamenec, historik

Moje tipy na „dovolenkové čítanie" sa  týkajú memoárovej literatúry. Tento žáner kníh ma priťahuje, jednak ako historika, jednak ich považujem za priam ideálne čítanie na dovolenke: Štefan Žáry: Bratislavská bohéma (Tatran, Bratislava 2018) a Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME. Spomienky muža, ktorý s Karolom Ježíkom zakladal denník SME. (Petit Press, Bratislava 2019)

Tomáš Weiss, Medziknihami.sk

Petra Hůlová: Zlodějka mýho táty. Kniha o dětech, které se plácají ve střídavé péči. Kniha o dospělých, kteří po rozchodu a v novém vztahu jen třeští oči, co všechno může takový rozchod znamenat a jaké horory na ně můžou v nových konstelacích čekat.

Hana Lehečková: Svatá hlava. Kniha, která může připomenout český film Václav. A vypravěč místy Samka Táleho Pavly Kapitáňové. Mentálně nekompletní vypravěč podává zprávu o svém životě. Výborná atmosféra knihy a jazyk odpovídající i svojí strukturou existenci, která se nevejde do definice normálnosti.

Matúš Dávid, redaktor .týždňa 

Keď slovenský spisovateľ vydá pred letom pre čitateľov novú knihu, je to radosť. Michal Hvorecký tentoraz prichádza s príbehom o tom, ako v roku 2020 už tri generácie Slovákov žijú na Tahiti. Má to byť vraj román o úteku, zlomových okamihoch dejín a túžbe po slobode. Tahiti dám cez leto šancu, a nielen pre tú krásnu obálku, dizajn a typografiu od Pala Bálika.

Gabriela Rakúsová, literárna kritička

Walt Whitman: Spev o mne (Skalná ruža 2019). Nazdávam sa, že dovolenka nie je iba čas „ničnerobenia“, ale aj čas možnosti zamýšľať sa. Takéto zamyslenia môže priniesť aj Whitmanova kniha. Jeho štýl (čitateľ má často pocit, že číta prózu) je i zásluhou prekladateľa Juraja Kuniaka svieži a aj tým, a najmä nadčasovosťou problémov, je takmer 200-ročná poézia (autor toto dielo tvoril takmer celý život) príťažlivá pre príjemcu 21. storočia. Kniha je predchnutá láskou ku všetkým a ku všetkému, no „záhadou všetkých záhad“ je pre autora Bytie. „Kamkoľvek dohliadneš, za tou diaľku je bezhraničný priestor, počítaj, koľko chceš, za všetkým je nekonečný čas.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite