Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bíty z Los Angeles

.krištof Budke .kultúra .pohoda

Losangeleskú bítovú scénu zastúpia na Pohode traja umelci: Mura Masa, TOKiMONSTA a Sudan Archives. Možno nepoznáte všetkých zástupcov tohto prúdu, no azda viete aspoň o umelcoch a kapelách, ktorí sa bítmi z LA jednoznačne inšpirovali.

Bíty z Los Angeles PRESSFOTO POHODAFESTIVAL Na Pohode vystúpi aj americká producentka a DJka TOKiMONSTA, prvá žena nominovaná na Grammy v kategórii Best Dance/Electronic Album.

prvým významným producentom, ktorého treba zmieniť v súvislosti s Los Angeles a undergroundovou scénou, je Flying Lotus (Steven Ellison). Slovenskí fanúšikovia ho mohli vidieť na Pohode 2016. Tento čarodejník elektronickej hudby nedávno vydal nový album Flamagra, na ktorom sa ocitli hostia ako Denzel Curry, Anderson Paak, Tierra Whack či režisér David Lynch. Má za sebou šesť štúdiových albumov, ktoré ovplyvnili elektronickú a alternatívnu scénu na celom svete. 

Okrem Flying Lotusa patrí medzi populárnych umelcov z LA scény Thundercat, Nosaj Thing, Lapalux, Shlohmo, Anderson Paak, Knxwledge či Mndsgn. Niektorých z nich vrátane umelkyne TOKiMONSTA, ktorá vystúpi na Pohode tento rok, predstavil bývalý bratislavský Nu Spirit Club.

„Mura Masa, TOKiMONSTA a Sudan Archives -títo traja umelci patria medzi klenoty tohtoročnej Pohody.“ 

LA bítová scéna začala v rámci klubovej série Low End Theory (nazvanej podľa albumu od A Tribe Called Quest). Asi od roku 2008 kolektív umelcov zásadne zmenil význam toho, čo znamená tvoriť bíty. No LA scéna nie je len o bítoch v spojení s hip-hopom – ide o pestrú hudbu s presahom do džezu, elektroniky, IDM, psychedélie, turntablizmu, trapu, ambientu, trip-hopu či spirituálnej hudby. Umelci z LA scény sa netaja inšpiráciou od hiphopového bítmejkra J Dillu, estetiky labelu Stones Throw či elektronickej hudby vytvorenej pre počítačové hry.

V tomto kontexte bítovej scény môžeme vnímať prvé elektronické art popové skladby od Mura Masa, basové abstraktné bangre TOKiMONSTA, ale aj džezovo experimentálne kompozície Sudan Archives. Títo traja umelci patria medzi klenoty tohtoročnej Pohody a rozhodne si ich netreba nechať ujsť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite