Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štyrikrát o Jarovi CD-ROM Filipovi

.štefan „emsí“ Vadocz .martin Vystavil .ross Hedvíček .robo Kotian .kultúra .profil

Jaro Filip miloval technologické novinky, potreboval mať úplne všetko a mať to úplne prvý. Satelit, počítač, počítačové hry, internetové pripojenie, internetové diskusie, v podstate bol prvý slovenský bloger. Na túto časť jeho osobnosti spomínajú niektorí jeho priatelia a spolupracovníci.

Štyrikrát o Jarovi CD-ROM Filipovi archív Evičky Korbelovej

Štefan „emsí“ Vadocz, rádio Twist

Jaro bol pravidelný hosť relácie Svet Počítačov, ktorú som vysielal v Rádiu Twist koncom deväťdesiatych rokov. Ako intenzívny používateľ internetu a počítačových hier sprostredkúval v rozhovoroch poslucháčom svoj svet „Cez okno“. Bol to pestrofarebný svet online diskusií, rozhovorov cez službu IRC, kde sme s nič netušiacimi účastníkmi diskusie hrali hru „nickovačka“: menili sme si prezývky podľa mien aktuálnych politikov a vyjadrovali sme sa vtipne v ich mene, podobne ako sa to dnes deje na twitteri.  

Jaro bol asi najlepší virtuálny športovec. V počítači pobehal všetky slávne golfové ihriská sveta. Nepohrdol ani nočnou partičkou šachu. Najviac zábavy sme si však užili pri recenzovaní noviniek, ktoré sa v 90. rokoch vydávali na CD-ROM nosičoch, čo dalo podnet na prezývku, ktorú používal v rozhlasovej relácii. Spomínam ako sme raz nedokázali dokončiť rozhovor o hre Simulátor vlka, pretože to bolo také absurdné, že sme sa zadúšali od smiechu. To sme ešte netušili, že herný priemysel vyprodukuje neskôr aj Simulátor kozy.

„Nevnucoval sa nikomu a zároveň sa bavil s každým, bez ohľadu na vzdialenosť od jeho oficiálnych profesií. “

S Jarom sa nám podarilo spojiť záložné a vysielacie štúdio a odvysielať viacero koncertov naživo od Janka Lehotského až po Shalom v rámci cyklu Noční vtáci live. Málokto však asi vie, že jedna pesnička sa hrala v tejto relácii častejšie ako ostatné: American Pie. Mala viac ako 7 minút, čo postačovalo na jednu cigaretku mimo štúdia. Niekedy však poslúžili aj Bohemian Rhapsody alebo Aqualung.

Jaro bol inovátor a keby dnes žil, určite by stál za nejakým startupom v oblasti hudby alebo softvéru. Dokázal totiž spájať rôzne svety, kombinovať a vytvárať novú kvalitu. Aj jeden z jeho posledných albumov Cez Okno bolo prvým CD Plus, pretože obsahoval softvérovú stopu, z ktorej sa dal stiahnuť internetový prehliadač. V roku 1996, keď internet na Slovensku v podstate neexistoval! On žil podľa hesla, keď chceš budúcnosť ovplyvniť, bude najlepšie, ak ju vytvoríš.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite