Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Detroitská kolíska techna

.krištof Budke .kultúra .pohoda

Detroitský rodák Jeff Mills sa narodil v roku 1963. Je jeden z popredných predstaviteľov amerického techna. Vďaka jeho technickej precíznosti a genialite DJ-a si už v 80. rokoch získal prezývku The Wizard. Veronika Vasicka sa zas narodila v roku 1975 v New Yorku uruguajskej matke a českému otcovi.

Detroitská kolíska techna PRESSFOTO JACOB KHRIST/POHODAFESTIVAL Jeff Mills a Veronika Vasicka vystúpia na festivale Pohoda v Trenčíne 11. – 13. júla 2019.

čo týchto dvoch spája?

Pred vyše tridsiatimi rokmi zakladal Mills techno kolektív Underground Resistence so spriateľenými producentmi „Mad“ Mikom Banksom a Robertom Hoodom, no v 90. rokoch odišiel, aby sa venoval svojej sólovej kariére. Za sebou má nespočetne veľa  albumov a celosvetovo uznávané hity ako Bells, Gamma Player či Growth, ktoré sa stali piliermi techna. Okrem svojej medzinárodne uznávanej tvorby, ktorá sa dnes stala kultovou klasikou, sa Mills stará o svoje vydavateľstvo Axis Records, kde podporuje a vydáva aj iné talenty.

Veronika Vasicka po štúdiu fotografie na Rhode Island School of Design prešla do hudobnej sféry. Začala pracovať v East Village Radio. V roku 2005 si založila vlastné vydavateľstvo Minimal Wave Records, kde sa zameriava na syntezátorový zvuk 80. rokov. Neskôr vznikol aj sublabel Cititrax, kde propaguje skôr novších umelcov. 

kde sa zrodilo techno

Aj keď ide o dve z najvýznamnejších osôb hudobného sveta, techno z Detroitu nebolo len o Jeff ovi Millsovi či Veronike Vasickej. Ako hovorí režisérka Jenn Nkiru nového filmu Black to Techno, ktorý rozpráva o počiatkoch techna, „ľudia si predstavia Nemecko. Predstavia si skinheadov a nejakú tvrdú, agresívnu hudbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite