Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radosti a strasti Eltona Johna

.juraj Malíček .kultúra .film

Tie filmy sa nedajú neporovnávať. Rocketman o Eltonovi Johnovi a Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym. Ale to porovnávanie je rovnako nezmyselné, ako snažiť sa porovnávať týchto dvoch hudobníkov.

Radosti a strasti Eltona Johna PRESSFOTO CINEMART Taron Egerton nielenže naspieval Eltonove piesne, ale Eltona Johna stvárnil mimoriadne presvedčivo.

tomu porovnaniu sa nebude dať vyhnúť, tak to vybavme hneď na začiatku. Rocketman, viac-menej životopisný film o Eltonovi Johnovi, je v prvom rade veľkoryso koncipovaná filmová zábava. To má spoločné s vlaňajšou snímkou Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym. Film o slávnom muzikantovi, o hviezde, ktorý sa sústreďuje na určitú etapu jeho tvorby. Film, ktorý vyťahuje z jeho života čosi, čo poslúži ako pôdorys dramatického oblúka pre príbeh, pričom ten príbeh nemusí úplne korešpondovať s realitou. 

Rocketman teda, rovnako ako Bohemian Rhapsody, je film inšpirovaný životnými osudmi. Ale vo vzťahu k tomu, ako to bolo naozaj, je druhý film realistickejší. Tie filmy sú teda podobné v prístupe a rozdielne v tom, ako veľmi sa držia faktov. 

viac film, menej oslava 

Neznamená to však, že jeden film je horší a druhý lepší, naopak, oba sú vynikajúce, aj keď každý iným spôsobom. Zaujímavé je to najmä preto, že na oboch autorsky participoval režisér Dexter Fletcher, ktorý Rocketmana režíroval celého a Bohemian Rhapsody „dorežíroval“ po tom, ako Bryan Singer film nemohol dokončiť. A týmto to uzavrime. 

Rocketman nie je nový Bohemian Rhapsody, len je o inom spevákovi. A porovnávať ich je presne také nezmyselné, ako keby sme vedľa seba postavili Eltona Johna a Freddyho Mercuryho, čo nemôžeme. 

„Film búra predsudky voči osobe, ktorá sa nám javila povrchnejšia, ako naozaj je.“

Na Bohemian Rhapsody bolo plno a film sa v našich kinách udržal veľmi dlho, na Rocketmanovi bolo pusto a keď ten film vydrží v kinách dlhšie ako dva mesiace, bude to zázrak. Nielen preto, že Freddie bol väčší, ako je Elton, respektíve, že jeden mal viac fanúšikov ako druhý, alebo preto, že jeden ešte žije a druhý je mŕtvy, ale hlavne preto, že Rocketman je viac film a menej oslava. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite