Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tarantino sa tentoraz netešil

.peter Nágel .kultúra .film

Napínavé ako vždy. A prekvapujúce ako (takmer) vždy. Historický triumf kórejského filmára Bong Joon Hoa na 72. ročníku Festivalu v Cannes naplnil nepísané pravidlo festivalu do bodky.

Tarantino sa tentoraz netešil PRESSFOTO FESTIVAL–CANNES.COM Záber z víťazného filmu, čiernej komédie Parazit, od kórejského režiséra Bong Joon Hoa.

v súvislosti s hodnotením 72. ročníka Festivalu v Cannes sa vynára paralela s rokom 1994. Vtedy sa ako adepti na Zlatú palmu najviac skloňovali Krzysztof Kieślowski (Tri farby: Červená), Nikita Michalkov (Unavení slnkom), Patrice Chéreau (Kráľovná Margot) a Nanni Moretti (Drahý denník). Porota pod vedením Clinta Eastwooda však za víťaza jednomyseľne vyhlásila Pulp Fiction vtedy takmer neznámeho Quentina Tarantina. Po 25 rokoch od pamätného triumfu mal opäť zacielené na víťaznú palmu. 

„logická“ výhra

Uvedenie jeho najnovšieho filmu Vtedy v Hollywoode vydá na samostatnú kapitolu. Ešte v decembri nakrúcal posledné scény. Hoci Tarantino sedel v strižni nepretržite od januára, jeho film sa v aprílovom zverejnení oficiálneho súťažného programu neobjavil. Až dvanásť dní pred otvorením festivalu Cannes definitívne potvrdil účasť tohto superočakávaného filmu. 

Pred novinárskou projekciou čakali dlhé hodiny hádam všetci akreditovaní žurnalisti, aby sa do 850-miestnej sály dostala iba necelá pätina z nich. Pred týchto šťastlivcov sa postavil vyslanec režiséra s apelom, aby nepísali veľmi o deji a už vôbec neprezrádzali pointu filmu. Aj na následnej tlačovej konferencii bol Tarantino aj obaja hviezdni predstavitelia Leonardo DiCaprio a Brad Pitt ochotní rozprávať o čomkoľvek, len nie priamo o filme. 

„Bongov bravúrny štýl je nepredstaviteľnou kombináciou hitchcockovských obrazov a buňuelovskej poetiky.“

A hra pokračuje. Je toto definitívny tvar filmu alebo sa do distribúcie (u nás 8. augusta) dostane iná, skrátená verzia? V Cannes mala snímka 161 minút, ale ohromné množstvo dialógov možno upraviť tak, aby šokujúci záver vôbec neutrpel. 

Medzi novinármi sa film všeobecne hodnotil veľmi pozitívne, takže Zlatá palma by nebola žiadnym prekvapením. Tarantinovskí adoranti argumentovali, že jeho deviaty film je práve tým opusom, ktorý majster pripravil takpovediac v „pulpfiction“ fazóne. Lenže, na rozdiel od roku 1994 sa v porote vynímala nie jedna, ale hneď tri veľké režisérske osobnosti – Alejandro Gonzáles Iňárritu (šéf jury), Yorgos Lanthimos a Pawel Pawlikowski. A porota rozhodla, že Tarantino sa nielenže nestal ôsmym tvorcom v histórii festivalu, ktorý získal dve Zlaté palmy (Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Bille August, Emir Kusturica, Jean-Pierre a Luc Dardennovci, Michael Haneke), ale napokon odišiel s prázdnymi rukami. 

Rovnako dopadli ďalší klasici – Terrence Malick (Skrytý život), Pedro Almodóvar (Bolesť a sláva), Ken Loach (Pardón, nezastihli sme vás), Marco Bellocchio (Zradca) či Jim Jarmusch (Mŕtvi nezomierajú). 

Takže... retroscenár z roku 1994, keď avizovaní favoriti nevyhrali a radosť mali menej známi filmári, sa zopakoval. A Quentin sa tentoraz netešil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite