Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedovolíme vám skončiť! (reportáž zo zničeného kultúrneho centra v Žiline)

.dominik Harman .kultúra

Kultúrny uzol Stanica patrí k nalepším centrám súčasného umenia nielen na Slovensku, ale v celom stredoeurópskom priestore. Začal ako projekt stredoškolákov, dnes hostí vyše 200 akcií ročne. V noci zo soboty na nedeľu však centrum dostalo ranu – požiar zničil jeho hlavnú sálu.

Nedovolíme vám skončiť! (reportáž zo zničeného kultúrneho centra v Žiline) Sarah Massardier

tento text nebude veľmi príjemný, preto aspoň na začiatok trocha útechy: Nezhorelo celé kultúrne centrum. Len jeho podstatná časť – veľká koncertná a divadelná sála.

A teraz už len k menej príjemným veciam. Predná časť haly, nazývanej S2, je úplne zničená. Nízkonákladovo postavené steny – z debničiek od piva a zo slamy – proti požiaru nemali žiadnu šancu. 

Zhorela aj časť techniky, nejakú sa však podarilo zachrániť. Od rána sú na mieste desiatky ľudí – členov kultúrneho centra, dobrovoľníkov. Celú nedeľu budú len vynášať materiál a rátať škody. A smútiť – S2ka bola symbolom veľkého projektu, ktorý sa v Žiline podarilo vybudovať. 

„Teplota miestami vystúpila až na tisíc stupňov, nevedia preto zaručiť, že betón zostal nepoškodený.“

Asi polovica vonkajšieho plášťa síce stále stojí, ale nie nadlho. Kvôli kontrole statiky ju budú musieť strhnúť. Budova totiž stála pod „Rondlom“, veľkým kruhovým objazdom na okraji centra mesta. Ten schytal od požiaru najviac.

„Prišli sme o sálu a je to pre nás veľká strata,“ hovorí riaditeľ kultúrneho centra Stanica Marek Adamov. „Ale to je nič oproti tomu, čo sa stalo tomu nadjazdu.“

Sarah Massardier

Statici doporučili časť kruhového objazdu uzavrieť. Teplota miestami vystúpila až na tisíc stupňov, nevedia preto zaručiť, že betón zostal nepoškodený. Ten má odolnosť len voči požiaru do 500 stupňov. 

Len malá pikoška – mesto a Slovenská správa ciest momentálne riešia, komu cesta patrí. Mesto ju nemá v majetku – štátna organizácia napriek tomu tvrdí, že by ju mali spravovať.

Zhorená sála sa požiaru poddala ešte jednoduchšie. „Potrebujete pomôcť?“ Pýta sa jeden z dobrovoľníkov. „Ešte tak asi mesiac,“ odpovedá s jemu typickou iróniou Marek Adamov.

Sarah Massardier

následky požiaru

Sála začala horieť pred pol druhou v noci. Len hodinu po tom, čo sa brány Stanice zavreli. V sobotu večer bola S2ka ešte v plnej prevádzke, hralo sa v nej divadelné predstavenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite