Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Little big, Tokimonsta, Zohra, Čhavorenge, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a ďalšie novinky Pohody 2019

.sponzorované .kultúra

Na Pohode 2019 vystúpi aj rave/hip-hopový fenomén z Petrohradu Little Big, ktorý ovládol európsku tanečnú scénu svojimi nákazlivými hitmi ako „Skibidi“, „Faradenza“ či „LollyBomb“.

Little big, Tokimonsta, Zohra, Čhavorenge, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a ďalšie novinky Pohody 2019 Pohoda

na Pohode 2019 vystúpi aj rave/hip-hopový fenomén z Petrohradu Little Big, ktorý ovládol európsku tanečnú scénu svojimi nákazlivými hitmi ako „Skibidi“, „Faradenza“ či „LollyBomb“. 

Návštevníkov nášho festivalu roztancuje aj americká DJka TOKiMONSTA, ktorá bola nominovaná na tohtoročných Grammy v kategórii Best Dance/Electronic Album. Dianie na hlavnom pódiu otvoria výnimočné projekty. V piatok sa môžete tešiť na živelnú energiu kombinovanú s akademickou virtuozitou vďaka koncertu Idy Kellarovej so speváckym súborom Čhavorenge v unikátnom spojení s Českou filharmóniou. Ďalší deň otvorí Zohra – prvý afganský ženský orchester. Ten svojim koncertom uzavrel výročné stretnutie Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose v roku 2017 a okamžite si získal uznanie médií ako BBC, NPR, The New York Times a mnohých ďalších. Pohodu 2019 otvorí koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v najväčšom festivalovom stane. Koncert bude pripomienkou tragédie z roku 2009, bude venovaný pamiatke Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej, ako aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006. Symbolicky zaznejú vo svetovej premiére tri diela mladých slovenských skladateľov – Lucie Chuťkovej, Michala Paľka a Mira Tótha. Spolu s tromi novými dielami zaznie aj Prvá symfónia Ilju Zeljenku. Dirigovať bude Marián Lejava.

zohra – prvý afganský ženský orchester 

Koncert Zohra na Svetovom ekonomickom fóre nebol pre mladé ženy len ich prvým vystúpením mimo rodnej krajiny, ale vlastne aj prvým vystúpením, pred ktorým bola ich jediným nepriateľom tréma. Doma sa okrem nej musia častokrát vysporiadať s rôznymi hrozbami od osobných invektív až po vyhrážky bombovým útokom (ku ktorému už došlo napríklad voči zakladateľovi školy, pod ktorú súbor patrí). Členky súboru patria medzi prvé ženy vo svojich rodinách i celej krajine, ktoré za posledných 30 rokov študovali hudbu. Vo veľmi krátkom čase si tieto odvážne muzikantky získali uznanie médií ako BBC, NPR, CNBC, The New York Times, Le Figaro, La Repubblica a mnohých ďalších. Okrem koncertu v Davose vystúpili aj v ďalších európskych mestách. Berlínsky koncert sa uskutočnil len mesiac po teroristickom útoku na miestnom vianočnom trhu, pričom dievčatá ho venovali práve obetiam útoku. Súčasťou repertoáru bola aj Beethovenova Óda na radosť. „Afganistan by sa mal vydať na rovnakú cestu ako každý iný národ a naše dievčatá by sa mali rovnako tešiť zo slobody ako ich rovesníčky mimo Afganistanu,“ povedal pre NPR zakladateľ školy a súboru Ahmad Sarmast.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite