Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S mužom, čo hovorí zlatými ústami

.pavel Malovič .kultúra .knižnica

Autorka knižky So Long Marianne, rozhlasová dokumentaristka Karin Hesthamarová sa s Marianne Ihlen zoznámila v roku 2005. Postupne ju presvedčila, aby sa s ňou podelila o svoj životný príbeh, v ktorom zohral zásadnú úlohu Leonard Cohen.

v zime 1960 stál kanadský pesničkár, spisovateľ a básnik Leonard Norman Cohen (1934 – 2016) na prahu svojej závratnej kariéry. Ako autor dvoch básnických zbierok, niekoľkých krátkych poviedok a jedného odmietnutého románu sa rozhodol odísť z rodného Montrealu na cesty, aby načerpal tvorivú energiu. 

Jeho prvou zastávkou bol Londýn, ktorý mu konvenoval prostredím, eleganciou a možnosťou „stretnúť duchov Byrona, Shelleyho aj Blaka a nadviazať s nimi spojenie“. Denne písal niekoľko hodín básne a prvé obrysy dostával aj pseudoautobiografický román The Favourite Game. Nesedelo mu však nevľúdne pochmúrne londýnske počasie a v jednom momente sa rozhodol odsťahovať do Grécka. Dal dohromady honoráre, peniaze za literárne ceny aj menšie rodinné dedičstvo a kúpil si skromný domček na kopci ostrova Hydra v Egejskom mori. Toto miesto sa stalo už aj predtým azylom viacerých umelcov, napríklad výtvarníka Marca Chagalla alebo spisovateľa Henryho Millera.

múza na ostrove

Na ostrove po dvoch mesiacoch stretol svoju zásadnú mileneckú múzu – nórsku modelku Marianne Ihlen (1935 – 2016), ktorá tam prišla s manželom, spisovateľom Axelom Jensenom a ich štvormesačným synom. Muž však viac myslel na kariéru a milenky, takže zostala s dieťaťom sama. 

Naplnilo sa proroctvo Marianninej babičky: „Stretneš sa s mužom, ktorý hovorí zlatými ústami.“ 

Potom sa uvidela s Cohenom: „Objavil sa vo dverách obchodu, so slnkom za chrbtom. Nevidela som tvár, iba obrysy. A počula jeho hlas: Pridáte sa k nám? Sedíme vonku. Poďakovala som, donakupovala a prišla k stolu, kde sedel s ďalšími tromi ľuďmi. Keď sa naše oči prvýkrát stretli, cítila som to celým telom. Možno viete, aké to je. Úplne neuveriteľné.“ Naplnilo sa proroctvo Marianninej babičky: „Stretneš sa s mužom, ktorý hovorí zlatými ústami.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite