Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dokumentárny galaprogram s pesničkami

.milo Juráni .kultúra .divadlo

Český režisér Jiří Havelka opäť skúma našu minulosť. Po „nesmrteľných“ elitách v Činohre SND siahol po príbehu slovenského Toma Jonesa. Alebo by sa hodilo skôr prirovnanie k Jimmovi Morrisonovi?

Dokumentárny galaprogram s pesničkami PRESSFOTO SKD MARTIN Predstaviteľ Karola Duchoňa, herec Tomáš Grega (v strede s gitarou) a všetci jeho divadelní partneri i partnerky ladia ako dobrá kapela.

slovenské komorné divadlo Martin oprašuje legendu Karola Duchoňa v inscenácii pomenovanej po jednom z jeho slávnych hitov Zem pamätá. Farebnú poctu spevákovi v štýle spomienkového matiné s pekne odspievanými piesňami a skupinovými choreografiami spáchal už Ján Ďurovčík (réžia i chreografia) v šou The Duchon´s. (Začiatkom marca mala premiéru v Michalovciach, odvtedy putuje po Slovensku.) Havelkov štýl je odlišný. Pamätníci by možno ocenili pietny portrét svojho miláčika so snahou odhaliť hlboké zákutia jeho osobnosti. Autorský projekt, na ktorom sa podieľal aj dramaturg Róbert Mankovecký a celé obsadenie, je však najmä dielo o živote celkom obyčajného človeka s obrovským talentom, ktorého načala doba a dokončil alkohol. Pesničky, samozrejme, nechýbajú. 

aj šou, aj dokument

Duchoň nezanechal bohaté dedičstvo názorov a myšlienok, text tvoria vyjadrenia známych osobností niekdajšej pop-music, najbližšej rodiny, krátke vyjadrenia speváka či verejné známe šuškandy. Nejde však o snahu dupľovať filmový dokument (aj keď z Hľadania pólu z roku 1998 autori zjavne čerpali). Zem pamätá od prvého momentu odmieta pietu, aj hovoriace hlavy a nad fakty stavia tvorivosť. Textom i scénicky ide priamo k veci. S hravosťou, vtipom a nadhľadom, na aký majú v martinskom súbore licenciu a kvalitou hudobného i speváckeho podania, ktoré by vystačili na samostatný galaprogram. 

Je pravda, že Duchoň v duchu piesne Šiel, šiel doslova prekráčal životom bez zastavenia. A sám sa veľmi nemenil, menili sa len okolnosti. Z orchestra Braňa Hronca do The Ice Boys, z čajových večerov do Malej televíznej hitparády, z Bratislavy do Číny, od pohárika k fľaške. Režisér našiel pre tento strhujúci prúd života sériu výstižných skratiek. Jeho nápady sú originálne a pre protagonistu aj jeho „zbor“, ako aj technikov divadla (bez snahy o banálne tvrdenie) naozaj výzva.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite