Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba žiť, nie zomierať

.mário Gešvantner .kultúra .knižnica

Kniha Všetky Larine vojny poľského reportéra Wojciecha Jagielskeho má v sebe tragiku antickej drámy a silu veľkého románu. „Miesta a história sú tu len pozadím, hlavnou témou je vplyv politických udalostí na osud bežnej ženy,” priznáva sám autor.

pre toho, kto má obavy z reportážnej literatúry, no láka ho, je toto tá správna kniha. Aj napriek množstvu odkazov na historické fakty, popisov reálií a absencie fikcie je to strhujúci príbeh ženy-matky, ktorá sa snaží zabezpečiť to najlepšie pre svoju rodinu a bojí sa o svoje deti ako každá iná matka na svete. No dejiny sa s ňou aj jej najbližšími kruto zahrajú. Aj keď ide o reportáž, kniha je plná rôznorodých emócií. Nečudo, že Wojciech Jagielski je dnes označovaný za špičku v poľskej reportáži (a o tom, že Poliaci sú zase svetová špička, netreba pochybovať) a že sa o ňom nenadarmo hovorí ako o nasledovníkovi legendárneho Ryszarda Kapuścińskeho. 

univerzálny príbeh

„Na začiatku som nevedel, že budem písať o žene, veď väčšina hrdinov mojich kníh sú muži. Som vojnový reportér a vojna je mužská záležitosť. Ale stretol som ženu a tá mi porozprávala o skúsenostiach, ktoré mohli byť pokojne aj skúsenosťami jej otca,“ porozprával Wojciech o knihe Všetky Larine vojny počas svojej nedávnej návštevy Slovenska. Laru stretol v zabudnutej gruzínskej doline Pankisi, kúsok od hranice s Čečenskom, kam chodieval ako reportér často. Gruzínsko, spolu s Afrikou a Afganistanom, patria medzi „jeho“ destinácie. 

„Predtým, ako som stretol Laru, som si spomenul, že pred vstupom do doliny Pankisi je pomník otca vojaka, postavený na základe starého gruzínskeho filmu, kde otec, Gruzínec, ide hľadať do Nemecka svojho syna, ktorý je súčasťou sovietskej Červenej armády. Film sa končí tak, že sa obaja napokon ocitnú v jednom dome – syn hore na prvom poschodí a otec dole pod ním. Rozprávajú sa, no syn zahynie. To bol imaginárny príbeh, ale tu máme príbeh ženy, v ktorom sú veľmi silné paralely,“ rozpráva 58-ročný novinár. Lara prežila niečo podobné. Nie na filmovom plátne, ale v reálnom živote. Vyhla sa dvom čečensko-ruským vojnám, aby jej synovia vstúpili do sýrskeho konfliktu. Odcestovala do neznámej krajiny a pokúša sa svojich potomkov zachrániť. Márne. „Pre mňa je príbeh Lary univerzálnym príbehom o tom, ako musíme prijímať ťažké rozhodnutia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite