Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O českých samotároch a Werichovi

.igor Otčenáš .kultúra .knižnica

Český knižný trh priniesol v minulom roku dve knihy, ktoré stojí za to prečítať si. V oboch prípadoch ide o knihy rozhovorov, obe dopĺňa zaujímavý fotografický materiál a obe hovoria veľa aj o našej spoločnosti, kultúre a dejinách.

O českých samotároch a Werichovi JAN ŠIBÍK/PROSTOR Ondřej a František Klišíkovci na fotografii Jana Šibíka v knihe Raději zešílet v divočině.

kniha Raději zešílet v divočině je titul, ktorý v záplave nových kníh padne okamžite do oka. Človek zrazu pocíti, že ho v tom niečo oslovuje, a to ešte ani knihu nedrží v rukách a nezačne v nej listovať, nehovoriac o tom ju čítať. Niečo, k čomu akosi podvedome inklinuje, čo síce sám nedokáže, lebo si nájde tisíc dôvodov, ale čo v istom, možno zľahka absurdnom zmysle obdivuje: odísť preč, nechať všetko tak, lebo všetko je márnosť nad márnosť, vykašľať sa na celý svet a čím ďalej byť od šialeného davu, tým lepšie.

Pripúšťam, je v tom istá dávka romantickej naivity, z ktorej človeka napokon preberie neúprosnosť reality (napríklad zima, keď už nič iné); stále v tom však zostáva niečo príťažlivé či vari až mystické. Teda ak má človek takpovediac hrabalovskú schopnosť (alebo skôr ochotu) nájsť na dne – a niekedy až na samom dne – nejaké perličky.

duchovnosť zo Šumavy

Raději zešílet v divočině je kniha o šumavských samotároch, ktorí – vo väčšine – dobrovoľne opustili svoje staré životy a rozhodli sa odstrihnúť od všetkého, presnejšie od väčšiny toho, čo cítili, že ich civilizačne zväzuje až príliš. Ale je to aj o samotároch, ktorí sa pokúsili nájsť slobodu, čo znamená, že v mnohých prípadoch aj slobodu samých pred sebou. 

V tomto zmysle nie je táto kniha ôsmich rozhovorov Aleša Palána s ľuďmi, žijúcimi dlhodobo osamote na samotách, v maringotkách či lesných chalupách v šumavských lesoch hľadaním nejakého archetypu novodobého romantického pustovníka. Nie je ani správou o živote moderných detí kvetov, ktoré síce odišli žiť do dobrovoľného odlúčenia pestovať biozeleninu, vždy však s wifi pripojením, ale raz psychologickou, inokedy sociálnou či sociologickou štúdiou o dôvodoch dobrovoľnej opustenosti v zmysle zosunu či odsunu na takzvaný okraj spoločnosti.

„Knihu ilustrujú skvelé fotografie Jana Šibíka, ktoré dotvárajú autenticitu sveta šumavských samotárov.“

Treba však predoslať, že tu nie je reč o mentálnom či mravnom odpade, ale o ľuďoch, ktorých rozhodnutiu predchádzalo mnoho ťažkých zápasov nielen s okolitým svetom, ale predovšetkým samých so sebou, či už pre rozpad citových vzťahov s partnerom či rodinou, psychickú poruchu, neochotu či neschopnosť rešpektovať konvenčné spoločenské pravidlá alebo pre démona alkoholu. 

A ani nejde výlučne o ľudí, ktorí sa stali nevinnými obeťami zrážky s reglementáciou a usporiadanosťou civilizácie, ale aj o slobodných hľadačov alternatívy, života inak, po svojom, v inom priestore, zvanom príroda, svojského života v pravde, a to aj za cenu nepochopenia a sociálnej degradácie, ktorých samota je žitá a autentická. Toto naozaj nie je konvenčná kniha promorozhovorov s kurióznymi lesnými jurodivcami a divožienkami, akokoľvek tak môžu pôsobiť.

V tomto zmysle preto určite neprekvapí sčítanosť a intelektuálna zdatnosť väčšiny týchto ľudí, ako aj ich schopnosť racionalizovať svoje rozhodnutie odísť do samoty. A ak čitateľa, a dvojnásobne slovenského, predsa len niečo v príbehoch šumavských samotárov zaskočí, tak to, v akom nečakanom kontexte sa v jednom rozhovore objaví zmienka o Švantnerovej Neveste hôľ, prípadne máme možnosť prostredníctvom osudu bratov-dvojičiek poloobjaviť zabudnutý príbeh slovenských povojnových vysťahovalcov z Rumunska, ktorých československé úrady umiestnili po vyhnaní nemeckého obyvateľstva na Šumave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite