Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preslávil ju Instagram, potom knihy: Deti sú najväčší umelci

.michal Pavelka .kultúra .literatúra

Patrí k umelcom, ktorí si najskôr získajú fanúšikov na Instagrame, až potom sa preslávia knihami. „Možno je dobre, že som kreslenie neštudovala – nepoznám nijaké hranice, nijaké pravidlá, čo je a čo nie je správne.

Preslávil ju Instagram, potom knihy: Deti sú najväčší umelci PETER POVAŽAN Švédska ilustrátorka Maja Safströmová sa k hľadaniu neuveriteľných faktov o zvieratách dostala cez rozprávanie o chobotniciach.

neviem, ako by sa mali veci kresliť, kreslím len to, čo ma baví,“ hovorí švédska ilustrátorka Maja Safströmová.

Jej prvá kniha Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách zabodovala aj na Slovensku. Aj pre vyštudovanú architektku vznikla skutočne nečakane. Takisto ako nečakane sa začala Safströmová venovať kresbám zvierat. „Pôvodne som bola architektkou, ako študentka som sa dokonca dostala aj do Bratislavy a pamätám si napríklad na budovu Slovenského rozhlasu,“ prezradila Maja pri jej nedávnej návšteve nášho hlavného mesta. „Obrázky som kreslila len vo voľnom čase a uverejňovala som ich na Instagrame. Raz mi jeden kamarát rozprával o chobotnici, že je to inteligentnejšie zviera než človek a mala by som nakresliť aj ju. Bavili sme sa o tom, že chobotnice žijú len sedem rokov a že ak by sa dožívali oveľa viac, dobyli by celý svet.“ Maju táto informácia zaujala, dostala chuť kresliť zvieratá, učiť sa o nich zaujímavosti a tie posúvať ďalej ľuďom. Začala hľadať všetky možné informácie, najskôr o chobotniciach, potom o ďalších živočíchoch. Fascinovalo ju, čo všetko o zvieratách nevieme.

najskôr ponuke neverila

Jej obrázky so skutočne zaujímavými popismi mali čoraz viac fanúšikov, keď ju oslovil neznámy človek – vraj videl jej kresby, opäť hovoril o chobotnici, a rád by jej vydal knihu. „Musím priznať, že zo začiatku sa mi to zdalo až príliš dobré, myslela som si, že si zo mňa niekto uťahuje, pretože už predtým som dostala falošné maily s rôznymi ponukami. Napokon však bola táto skutočná a išla som do toho. Takže to, že som vydala prvú knihu, bolo u mňa naozaj neplánované. Ale potešilo ma to.“

Debut švédskej autorky tak najskôr vyšiel v angličtine. Dôvod bol jednoduchý – svoj účet na Instagrame má Maja v angličtine, to je priestor, kde má najviac fanúšikov po celom svete a tých aj chcela Maja osloviť. Podarilo sa jej, úspech mala nielen doma, ale aj v zahraničí. Až potom vyšla kniha v rodnej švédčine a postupne v mnohých ďalších svetových jazykoch, vrátane slovenčiny. „Som šťastná, že knihu tak dobre prijali, vo Švédsku ju odporúčali naozaj mnohé médiá,“ priznáva sympatická autorka, ktorá za titul Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách získala cenu za najlepší debut od švédskeho zväzu spisovateľov. Podobne úspešná bola aj jej druhá kniha Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat, ktorá vychádza po slovensky tento týždeň. Paradoxne, v knihe o živočíchoch z praveku úplne vynechala dinosaurov. „Boli vtedy všade, rozhodla som sa ísť inou cestou, veď v tom období žilo tak veľa zvláštnych tvorov!“ Treťou, a podľa Maji poslednou knihou z tejto série, bude kniha neuveriteľných faktov o zvieracích mláďatách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite