Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neuspávajú deti, ale prebúdzajú dospelých. Ako pravidelné čítanie rozprávok upevňuje vzťahy v rodine?

.matúš Dávid .kultúra

Neprikazujme deťom „Choď si čítať!“, radšej im venujme kúsok svojho času so slovami „Poď, budem ti čítať!“, vyzývajú autori projektu Celé Slovensko číta deťom. Počas adventu sme s nimi cestovali po regiónoch, stretávali hercov, spisovateľov či ilustrátorov a zisťovali, ako správne čítať deťom.

Neuspávajú deti, ale prebúdzajú dospelých. Ako pravidelné čítanie rozprávok upevňuje vzťahy v rodine? Waldemar Švábenský/Celé Slovensko číta deťom Bábkoherec Ivan Gontko s flašinetom (hudobným nástrojom známym tiež pod názvom verklík) počas adventného čítania deťom v Budmericiach.

kultúrny dom v Budmericiach sa krátko po západe slnka zapĺňa rodičmi a deťmi z celej dediny, niektorí prišli aj z okolitých obcí v okrese Pezinok. Je pondelok po tretej adventnej nedeli a na javisku práve vrcholia prípravy posledného z podujatí Adventného čítania v rámci projektu Celé Slovensko číta deťom. Po chvíli ktosi v sále zhasne, len v rohu ostane svietiť veľký, pestro vyzdobený vianočný stromček. Malí i veľkí stíchnu a na javisko osvetlené farebnými reflektormi prichádzajú prvé čítajúce hostky, medzi nimi známe slovenské bábkoherečky či riaditeľka miestnej základnej školy.

Po úvodných slovách si na schody pod pódiom sadajú najskôr mama s dcérou a spoločne začnú čítať jeden z príbehov Mimi a Lízy. Striedajú sa podľa postáv v detskej knihe, smejú sa alebo kričia, keď to od nich dej knihy vyžaduje. Už táto malá ukážka spoločného čítania rodiča s dieťaťom stelesňuje hlavnú myšlienku unikátneho projektu, ktorý na Slovensku funguje od roku 2011.

Založila ho slovenská herečka a dramaturgička žijúca v Prahe Viera Kučerová, ktorá sa inšpirovala pôvodnými projektmi z Poľska a Českej republiky. „Hrdinami projektu Celé Slovensko číta deťom sú rodičia, deti, no najmä atmosféra rodiny a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom spoločného čítania príbehov. Je to pocit, ktorý nám nemôžu dať sociálne siete ani televízia či počítačové hry. Hlasné čítanie nám dáva to, čo cez iné médium nemôžeme získať,“ pripomína autorka projektu a predsedníčka rovnomenného občianskeho združenia.

Herečka, bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová, číta deťom z knihy Malý princ počas adventného čítania deťom v Budmericiach.Waldemar Švábenský/Celé Slovensko číta deťomHerečka, bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová, číta deťom z knihy Malý princ počas adventného čítania deťom v Budmericiach.

Po úvodnom rodinnom čítaní sa s úryvkom zo slávnej knihy Malý princ francúzskeho spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho predstavila rodičom a deťom aj herečka a niekdajšia diplomatka a politička Magda Vášáryová. Vybrala si tú časť známeho rozprávkového príbehu, v ktorej princ stretne líšku. „Skrotiť znamená vytvoriť si putá. (...) Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné. (...) Čas, ktorý si venoval svojej ruži, robí tvoju ružu takou dôležitou...,“ zdôrazňovala aj viacnásobným opakovaním pri čítaní Vášáryová. Po nej ešte prítomným čítali aj bábkoherečky Petronela Dušová, Barbora Krajč Zamišková či herec a dramaturg Ivan Gontko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite