Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za PhDr. Pavlom Dvořákom

.miroslav Lysý .kultúra

Tento deň nás zastihla smutná správa o odchode Pavla Dvořáka. Keď sme v roku 2002 ako mladí študenti prišli za ním urobiť rozhovor, chceli sme od neho okrem iného vedieť, „kam by sa zaradil“, či je viac bádateľ alebo popularizátor.

Za PhDr. Pavlom Dvořákom wikimedia Pavel Dvořák motivoval množstvo ľudí k štúdiu histórie.

pavel Dvořák nám odpovedal, že nerád škatuľkuje, a že najradšej má rozplietanie dejín do drobných príbehov. Môžeme však dodať, že Pavel Dvořák vedel aj z drobného príbehu urobiť veľký. Z drobného detailu vedel vykúzliť niečo, čo zrazu nevyzeralo ako nepodstatná časť mozaiky slovenských dejín. Vďaka tomu jeho televízne i rozhlasové relácie nielen oslovovali široké publikum na celom Slovensku, ale predovšetkým vzbudzovali záujem o našu minulosť. Nepochybne inšpiroval mnohých, aby sa rozhodli pre štúdium dejín na jednej zo slovenských univerzít.

Posledné desaťročia sa intenzívne venoval vydávaniu kníh, a to nielen z vlastnej produkcie. Knihy, ktoré vydal slovenským historikom, patria ku klenotom historiografie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite