Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.recka týždňa: Muse – Simulation Theory

.filip Olšovský .kultúra

Na Youtube sa už zopár týždňov dá nájsť dokonalá paródia na piesne skupiny Muse. Volá sa Orwellian Rebellion a skupina amerických recesistov v nej krásne zhŕňa poznávacie znaky britských velikánov z Muse, ako sú politicky angažované texty, grandiózne gitarové sóla a... drony.

 .recka týždňa: Muse – Simulation Theory

je to obrovská zábava, no zároveň to automaticky vyvoláva otázku, či kapela, ktorá sa tak ľahko stane terčom (hudobného) vtipu, ešte dokáže pôsobiť seriózne a najmä vydávať albumy, ktoré bude brať vážne jej publikum. Muse však ukazujú, že existuje aj tretia cesta – vydávať ďalej, no prestať sa brať vážne.

Časy, keď bol ich rock považovaný za alternatívny či umelecký a celá generácia britských kapiel chcela byť aspoň sčasti taká experimentátorská ako Muse, sú dávno preč. Trojica z juhu Anglicka chcela byť odjakživa veľká a tak sa po krátkom čase vybrala smerom k štadiónom a štúdiovkám, ktoré sa predbiehali v prvom rade vo svojej grandiozite. Až sa z toho niekde cestou stala tak trochu paródia a sebairónia, ktorej sa Muse, čuduj sa svete, ani príliš nebránili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite