Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tvorcovia filmu AMNESTIE dokončili hlavné nakrúcanie o páde totality v roku 1989

.sponzorované .kultúra

Havlova amnestia, ktorá vyvolala mnoho rozporuplných reakcií, sa dostane na filmové plátna práve v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, v novembri 2019. Ide o prvý československý hraný film o tomto období. Tvorcovia filmu pripravili prvý trailer, ktorý už teraz sľubuje strhujúci a akčný film.

Tvorcovia filmu AMNESTIE dokončili hlavné nakrúcanie o páde totality v roku 1989

trailer stavia na reálnych záberoch z väznice Leopoldov, kde komunistická moc väznila množstvo politických väzňov a na archívnych záberoch z obdobia rokov 1989/90. Pád totalitného režimu v celom východnom bloku, vznik novej československej vlády a voľba Václava Havla za prezidenta – to všetko prinieslo v januári 1990 veľké zmeny a pohyby v spoločnosti. Havel sa po nástupe do úradu rozhodol, že vyhlási široké prezidentské amnestie. Pochmúrne prostredie väznice v Leopoldove, veľká vzbura väzňov, politická situácia, zásadné dobové momenty… V traileri budete počuť iba hovorené slovo z archívnych záberov, čo len viac umocňuje celkovú atmosféru, ktorú samotný film prinesie. 

Pozrite si prvý oficiálny trailer k filmu AMNESTIE:

 „Nebolo jednoduché dostať sa do priestorov leopoldovskej väznice, ale vďaka ústretovosti a dobrej spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti a Ministerstvom vnútra sme získali do filmu všetko, čo si tento príbeh vyžadoval. V priestoroch väzníc sme nakrúcali celkovo 10 dní. Pochopil som tam, že muselo byť nesmierne ťažké prežiť vo väzení niekoľko rokov len preto, že ste nesúhlasili s komunistickým režimom. Václav Havel napríklad strávil vo výkone trestu päť rokov,” vyjadril sa o natáčaní v Leopoldove producent a jeden z autorov scenára k filmu Maroš Hečko. 

„AMNESTIE zachytávajú svet kontrolovaný štátnou políciou ŠtB, v ktorom disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú rodinných príslušníkov a zároveň túžia po slobode,“ hovorí producent Peter Veverka. Pokračuje: „Jonášovi Karáskovi a nášmu kreatívnemu tímu sa podarilo natočiť skvelý divácky film plný emócií, akcie a enormných hereckých výkonov. Verím, že výsledný film bude autentickou reflexiou našej histórie, presunie diváka v čase a ponúkne perspektívu na udalosti, ktoré zásadne zmenili našu spoločnosť.”

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite