Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel taliansky režisér Bernardo Bertolucci

.redakcia .kultúra

Vo veku 77 rokov zomrel v Ríme režisér kontroverzného filmu Posledné tango v Paríži či veľkofilmu Posledný cisár.

Zomrel taliansky režisér Bernardo Bertolucci Neal Ulevich/AP/SITA Bertolucci počas nakrúcania filmu Posledný cisár, v roku 1987.

držiteľ dvoch Oscarov za réžiu a za najlepší film podľahol rakovine. Informoval o tom režisérov hovorca. Svoju kariéru začal ako asistent známeho Paola Pasoliniho.

Pôvodne básnik a spisovateľ má na konte vyše 20 filmov – od rozsiahlych historických epík až po intímne drámy. Režíroval spoločensko-kritické snímky s provokujúcou až šokujúcou tematikou, ktoré zaujali prevažne netradičnou, ale divákovi zrozumiteľnou formou a farebným vizuálnym štýlom. K Bertolucciho najslávnejším a zároveň najkontroverznejším filmom patrí dráma Posledné tango v Paríži (1972). 

„Bertolucci získal Zlatú palmu ako ocenenie svojej dlhoročnej filmovej kariéry. “

Celosvetovým hitom sa stal jeho veľkolepý režijný projekt Posledný cisár (1987) ovenčený deviatimi Oscarmi vrátane ceny za najlepšiu réžiu a najlepší film.

pôvodom básnik

Bernardo Bertolucci sa narodil 16. marca 1941 v Parme do rodiny básnika Attilia Bertolucciho. Už počas štúdií na univerzite v Ríme sa stal oslavovaným a publikovaným básnikom. Svoj veľký talent však nakoniec uplatnil vo filme. Písanie scenárov a hlavne réžia filmov sa preňho stali celoživotnou prácou, ocenenou medzi inými aj Oscarom.   

V roku 2011 získal Bernardo Bertolucci čestnú Zlatú palmu na 64. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes ako ocenenie svojej dlhoročnej filmovej kariéry. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite