Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riskantné (za)chytenie okamihu

.juraj Mojžiš .kultúra .fotografia

Výstava fotografií portrétistu Martina Marenčina Ten, čo fotí umenie v bratislavskej Galérii Z v rámci Mesiaca fotografie ponúka možnosť zamyslieť sa nad pohľadom fotografa na fotografovaného umelca a jeho premenu z osoby na osobnosť.

Riskantné (za)chytenie okamihu MARTIN MARENČIN Martin Marenčin: Štefan Prokop (1941– 1987), sochár, Pezinok 1987.

pred vynájdením fotografie patrili pojmy ako melancholik, cholerik či flegmatik predovšetkým do Hippokratovho učenia o temperamentoch. Prstom poukazovali na trudnomyseľnosť, popudlivosť či ľahostajnosť. Nazdávam sa, že portrétna fotografia sa objavila spolu s nápadom zachytiť okamih premeny osoby na osobnosť. Osobnosť prinajmenšom plnú identifikačných znamení a odkazov. Niet vari na tomto svete umelkyne ani umelca, ktorí by neboli identifikovateľní s takto charakterizovanou premenou osoby na osobnosť. (Za)chytiť ten okamih je však riskantné. Prečo? Pretože je ako život sám. Premena sa udeje v okamihu. Pravdivosť okamihu je však riskantná.

spomeň si pamäť

Výstava Martina Marenčina Ten, čo fotí umenie v bratislavskej Galérii Z (november 2018) má pokope všetky predpoklady na to, aby vypovedala o riziku (za)chytiť spomenutý okamih. Martin Marenčin je chýrny portrétista diel slovenských a českých výtvarných umelcov. Jeho práce zaručujú kvalitné zdokumentovanie ich tvorby i jej prezentáciu v desiatkach výstavných katalógov, monografií umelcov a iných publikácií. Nečudo, že popri tejto jeho profesionálnej práce sa našlo dosť času – a ambícií – na doslova intelektuálne „hry” s nemalými egami umelcov. Našťastie mal aj dosť času na okamihy, keď sa mohol rozhodnúť, či potvrdí umelcovu vlastnú štylizáciu, alebo prekvapí aj samého seba šťastným okamihom premeny, ktorú musel uvidieť v zlomku okamihu predtým, ako sa premena udiala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite