Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riskantné (za)chytenie okamihu

.juraj Mojžiš .kultúra .fotografia

Výstava fotografií portrétistu Martina Marenčina Ten, čo fotí umenie v bratislavskej Galérii Z v rámci Mesiaca fotografie ponúka možnosť zamyslieť sa nad pohľadom fotografa na fotografovaného umelca a jeho premenu z osoby na osobnosť.

Riskantné (za)chytenie okamihu MARTIN MARENČIN Martin Marenčin: Štefan Prokop (1941– 1987), sochár, Pezinok 1987.

pred vynájdením fotografie patrili pojmy ako melancholik, cholerik či flegmatik predovšetkým do Hippokratovho učenia o temperamentoch. Prstom poukazovali na trudnomyseľnosť, popudlivosť či ľahostajnosť. Nazdávam sa, že portrétna fotografia sa objavila spolu s nápadom zachytiť okamih premeny osoby na osobnosť. Osobnosť prinajmenšom plnú identifikačných znamení a odkazov. Niet vari na tomto svete umelkyne ani umelca, ktorí by neboli identifikovateľní s takto charakterizovanou premenou osoby na osobnosť. (Za)chytiť ten okamih je však riskantné. Prečo? Pretože je ako život sám. Premena sa udeje v okamihu. Pravdivosť okamihu je však riskantná.

spomeň si pamäť

Výstava Martina Marenčina Ten, čo fotí umenie v bratislavskej Galérii Z (november 2018) má pokope všetky predpoklady na to, aby vypovedala o riziku (za)chytiť spomenutý okamih. Martin Marenčin je chýrny portrétista diel slovenských a českých výtvarných umelcov. Jeho práce zaručujú kvalitné zdokumentovanie ich tvorby i jej prezentáciu v desiatkach výstavných katalógov, monografií umelcov a iných publikácií. Nečudo, že popri tejto jeho profesionálnej práce sa našlo dosť času – a ambícií – na doslova intelektuálne „hry” s nemalými egami umelcov. Našťastie mal aj dosť času na okamihy, keď sa mohol rozhodnúť, či potvrdí umelcovu vlastnú štylizáciu, alebo prekvapí aj samého seba šťastným okamihom premeny, ktorú musel uvidieť v zlomku okamihu predtým, ako sa premena udiala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite