Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pietna spomienka na herca Mariána Geišberga sa uskutoční v nedeľu

.redakcia .kultúra

Divadelný, filmový a televízny herec, pedagóg, básnik, glosátor a hudobník nás opustil 10. novembra 2018. Kultúrna i široká verejnosť sa s touto výraznou umeleckou osobnosťou rozlúči v nedeľu 18. novembra 2018 o 11.00 v novej budove SND.

Pietna spomienka na herca Mariána Geišberga sa uskutoční v nedeľu Ján Slovák/SITA

narodil sa v Piešťanoch 23. decembra 1953. Vyrastal na Myjave, neskôr začal študovať herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktoré absolvoval v roku 1979.

Najskôr pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, potom v Divadle SNP v Martine a od roku 1988 hral v trnavskom Divadle pre deti a mládež (dnes Divadlo Jána Palárika). Od roku 1992 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Bratislavskí diváci ho však poznali aj z hosťovania v Divadle a.ha.

Jedným z prvých filmov, v ktorých účinkoval, bola snímka Pásla kone na betóne, ktorú v roku 1982 nakrútil režisér Štefan Uher. Ďalšie herecké príležitosti dostal v trojdielnej televíznej inscenácii Mesto Anatol (Ján Zeman, 1988) či v seriáloch Alžbetin dvor (Andrej Lettrich, 1986) alebo Štúrovci (Peter Mikulík, 1991).

Neskôr hral v televíznom filme Milana Lasicu Chaos (2000), alebo v komédii populárnej českej režisérky Marie Poledňákovej Jak se krotí krokodíli (2006), v roku 2009 hral vo filmoch Jánošík - Pravdivá história (režisérky Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková) a v snímke Hodinu nevíš...(Dan Svátek, 2009).

Spomedzi novších seriálov možno spomenúť napríklad Kriminálka Staré Mesto (2010) a Gympel. Najnovšími filmami, v ktorých Marián Geišberg hral, boli Krok do tmy (Miloslav Luther, 2014), Červený kapitán (Michal Kollár, 2016) a opäť česká rozprávková komédia Čertovo pero (Marek Najbrt, 2018).

V divadle hral Marián Geišberg v tituloch Bratia Jurgovci, Je úžasná!, Kvarteto, Madame Bovary alebo v Štúdiu L+S v komédii Ani za milión! Diváci ho poznali ako glosátora v televíznej relácii Sedem s r. o., svoje fejtóny a postrehy uverejňoval aj v tlači.

Ako pesničkár vydal Marián Geišberg zvukové nosiče Nápoky (1998), Neladí - Nevadí (2002), Aha live: Marián Geišberg a Daniela Danišková (2003). Vyšli mu zbierky poviedok Ono ma to poje (1998) a Prejsť prahom a zavrieť dvere (2005). V roku 2001 získal Cenu Jozefa Kronera za najpozoruhodnejší výkon v roku 2000 – za originálne stvárnenie postavy Benedicta v hre Simona Graya Na konci hry.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite