Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne už trinástykrát

.sponzorované .kultúra

Obdivuhodné výkony, prekonávanie vlastných limitov, odhodlanie, odvaha a vytrvalosť dokážu rok čo rok po tri festivalové dni zaplniť najväčšiu trenčiansku kinosálu. V dňoch 8.-10. novembra si diváci festivalu pozrú viac ako 50 filmových snímok. Približne polovicu z nich budú tvoriť slovenské filmy.

Festival dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne už trinástykrát Archív festivalu HoryZonty

porty s umením 

Ak máte okolo seba ľudí, ktorí milujú umenie, prírodu a zároveň sa radi hýbu, zorganizujte pre nich festival outdoorových filmov. Je to krásna symbióza a napriek tomu, že obe oblasti dokážu fungovať izolovane, úžasne spolu ladia. Športové výkony v nádhernom, hoci neraz drsnom prostredí, hrdinovia, ktorí sú vystavovaní nečakaným prekážkam a útrapám, rozmanité podoby života ľudí, sila aj krehkosť prírody – to všetko pod jednou strechou. Vďaka ľudskej túžbe objavovať nepoznané, poznávať svoje možnosti a prekonávať sám seba vznikajú príbehy, schopné pritiahnuť nielen tých, ktorí sú zvyknutí zažívať chuť dobrodružstva na vlastnej koži, ale aj bežných užívateľov života bez ambícií vyliezť, ponoriť sa, preplaviť, zlyžovať alebo zabehnúť... Pretože práve o tom outdoorové filmy sú. Ak by sme ich zameranie rozmenili na drobné, asi by sa najviac hodili prívlastky: horské, lezecké, bajkerské, vodácke, lyžiarske či cestovateľské, niekto ich volá adrenalínové. Medzi snímkami však nájdeme aj intímne filmové portréty ľudí alebo dokumentárne filmy odhaľujúce rôzne podoby krajiny a spôsoby života jej obyvateľov. 

Archív festivalu HoryZonty

naprieč (filmovým) svetom

Hlavný program festivalu trvá  tri dni a jeho návštevníci majú príležitosť zhliadnuť filmy z celého sveta. Okrem tradičného zastúpenia krajín, ako sú Veľká Británia, Nemecko, Španielsko, Francúzsko a USA, budú mať diváci možnosť vidieť i snímky z Nepálu, Austrálie, Kanady, Belgicka či Talianska. Takmer polovicu budú tvoriť slovenské filmy, nevynímajúc diela neprofesionálnych tvorcov. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na tvorbu známych slovenských filmárov.  Rastislav Hatiar predstaví svoj nový film Teória šťastia podľa Rybanského, ktorý už stihol získať ocenenie v Poprade i na českom festivale horských filmov, ako aj úplne čerstvú snímku Vrcholová príťažlivosť, mapujúcu horolezecký život slovenského himalájistu Petra Hámora. S dvojicou filmov na festival zavíta i náš najúspešnejší dokumentarista Pavol Barabáš. Jedným z nich bude Tieň jaguára z prostredia tropického Amazonského pralesa, z druhého, naopak, naskakuje husia koža. Film 118 dní v zajatí ľadu aj po dvadsiatich rokoch od svojho vzniku svojím príbehom oslovuje divákov nielen obdivuhodnými výkonmi polárnikov, ale aj nevšednou krásou arktickej krajiny. Návštevníci si ho budú môcť pozrieť v rámci špeciálnej sekcie Retro v Metro v artkine Metro už 4. novembra. 

Archív festivalu HoryZonty

pocta legendám

O filmoch by sa dalo písať dlho. Bude ich mnoho, no HoryZonty už dávno nie sú len o filmoch. Festival začal veľmi skoro komunikovať s divákmi nielen cez filmové plátno, ale aj prostredníctvom prezentácií hostí, besied, workshopov, výstav a súťaží. Osobne ho navštívili také legendy ako horolezec Ivan Gálfy, Ivan Fiala, Zoltán Demján, polárnik Peter Valušiak, kajakár Olaf Obsomer a mnohí ďalší. Tento rok sa okrem viacerých režisérov a aktérov filmov na festivalové pódium postavia lezec Michal Sabovčík a paraglajder Peter Koreň, horolezec Peter Hámor, česká hikerka Monika Benešová, či ochranári Michaela Kršáková a Tomáš Šmátrala. Zavedú nás do Antarktídy, do Himalájí, na jeden z najťažších trekov sveta, viac ako 4 200 kilometrov dlhý Pacific Crest Trail, aj do dažďových pralesov Indonézie. 

Archív festivalu HoryZonty

pestrá mozaika sprievodných podujatí

Organizátori sa snažia program rozširovať o ďalšie sekcie. Okrem archívnych snímok, mapujúcich zlatú éru slovenského horolezectva a najvýraznejšie úspechy slovenských outdoorových športovcov v sekcii „Retro v Metro“ až po problematiku ochrany prírody a zdrojov s názvom: „Trvalo udržateľné dobrodružstvo". Trojlístok špeciálnych podujatí dotvára sekcia „Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých“. Jej ambíciou je predstaviť ľudí, ktorí napriek svojmu znevýhodneniu dokážu žiť plnohodnotný život, športovať i tvoriť. Do programu sekcie organizátori zaradili nielen projekciu filmov, spracúvajúcich tematiku športovania ľudí s hendikepom, ale aj umeleckú súťaž, prezentácie hostí, výstavy a sériu workshopov. A čo tí, ktorí by si predsa len zažili trochu adrenalínu nielen sprostredkovane – v kinosále, ale aj na vlastnej koži? Tí môžu doslova fyzicky skloňovať slová workout (cvičenie s vlastnou váhou), slackline (chodenie po úzkom popruhu), jazda na psích záprahoch, pumptracková dráha, bežecké preteky alebo vynáška nosičskej krošne. Sprievodné podujatia festivalu sa budú konať počas jeho posledného dňa, v sobotu 10. novembra, v centre mesta a na priestranstve pri Zátoke pokoja. 

Hlavný program festivalu sa uskutoční 8. - 10. novembra 2018 v kine Hviezda a v klube Lúč aj vďaka finančnej podpore Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Mesta Trenčín a Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite