Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Liptovskom Mikuláši sa predstaví najrešpektovanejšia ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko

.sponzorované .kultúra

Na festival Mobilis, ktorého témou je „Utópia", prídu začiatkom novembra Wojciech Jagielski, Saša Uhlová, či Kateřina Šedá. Kultúrne centrum Diera do Sveta pre hostí a účinkujúcich tiež pripravila komentovaný výlet do jaskyne, koncerty, gastro-diskusie, prednášky, aj videohry.

V Liptovskom Mikuláši sa predstaví najrešpektovanejšia ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko Vizuál festivalu Mobilis

v Liptovskom Mikuláši sa od 30. októbra do 3. novembra uskutoční už piaty ročník multižánrového festivalu Mobilis, ktorého témou je „Utópia". Domáci aj zahraniční hostia sa v priestoroch Kultúrneho centra Diera do Sveta budú zaoberať otázkou nesmrteľnosti človeka, víziami architektúry, umenia a filmu budúcnosti, alebo či je stredná Európa utópiou. 

Na spočiatku literárne orientovanom festivale sa predstaví momentálne najvýznamnejšia ukrajinská spisovateľka a esejistka Oksana Zabužko. Debutovala už ako dvanásťročná, neskôr absolvovala filozofiu a estetiku, prednášala na americkom Harvarde či na univerzite v Pensylvánii a Pittsburghu. Momentálne je viceprezidentkou Ukrajinského PEN-klubu, bola nominovaná na cenu BBC Kniha roka 2008. V rámci spoločnej diskusie s poľským spisovateľom Ziemowitom Szczerekom, ktorého kniha Přijde mordor a sežere nás aneb tajná historie Slovanu silne zarezonovala v slovenskom literárnom kontexte, sa bude zamýšľať nad budúcnosťou strednej Európy.

Popredné slovenské vydavateľstvo Absynt na festivale zastúpi poľský vojnový reportér Wojciech Jagielski. Svetové renomé získal odvážnou prácou počas vojnových konfliktov v Strednej Ázii, Afrike, Afganistane, Tadžikistane, Čečensku a Gruzínsku. O jeho prácu malo záujem aj britské BBC, v ktorom pracoval ako korešpondent, či francúzske Le Monde. Ako vyzerá dnešný svet jeho očami? Je pravdivá reportáž a nezávislá žurnalistika utópiou? Aj o tom bude debata s výnimočným autorom, ktorého prácu poznajú slovenskí čitatelia z kníh Noční pútnici, Modlitba za déšť či Všetky Larine vojny.

Novinkou programu budú gastroprednášky a diskusie, pričom diváci by si určite nemali nechať ujsť diskusiu s jednou z najrešpektovanejších českých výtvarníčok Kateřinou Šedou. Držiteľka viacerých zahraničných umeleckých ocenení či ceny Jindřicha Chalupeckého zasahuje do medziľudských vzťahov marginalizovaných či rurálnych komunít, a prekračuje tak hranice výtvarného umenia, dizajnu a architektúry. Jej prácu so sociálnym vylúčením, izoláciou a stereotypmi si všimla aj britská Tate Gallery, kde preniesla jeden deň českej dediny Bedřichovice. Z domácich umelcov bude mať výstavu Fotograf roka 2017 a jeden z čerstvých víťazov súťaže Slovak Press Photo Ján Viazanička, ktorý sa svojím fotografickým projektom pýta, akou krajinou je Slovensko.

S investigatívnou reportážou Hrdinovia kapitalistickej práce, ktorá vyhrala cenu verejnosti Česko-Slovenskej Novinárskej ceny 2018, sa predstaví Saša Uhlová. Novinárka českého A2larmu v prestrojení skúmala podmienky na nekvalifikovaných a nízko platených pracovných pozíciách, ako aj sociálne a ekonomické okolnosti ľudí, ktorí túto prácu vykonávajú. Vďaka svojmu kritickému a osobnému prístupu, ako aj pre aktuálnosť a urgentnosť témy vykorisťovania zamestnancov publikovala aj v renomovanom britskom denníku The Guardian.

Pre divákov a hostí je tiež pripravený komentovaný výlet do jaskyne či možnosť vyskúšať si videohry vyvíjané na Slovensku. Nebudú chýbať koncerty, prednášky, filmové projekcie, workshopy, performancie, pripravený je program aj pre najmenších divákov.

Prvý ročník festivalu sa konal v roku 2014, na desiate výročie úmrtia básnika, publicistu a pedagóga Ivana Laučíka, ktorému bol venovaný. Rodák z Liptovského Mikuláša a člen literárnej skupiny Osamelí bežci, do ktorej patrili tiež Peter Repka a Ivan Štrpka, debutoval v roku 1968 básnickou zbierkou Pohyblivý v pohyblivom (Mobilis in mobili), odkiaľ pramení názov festivalu. Ročník 2014 bol taktiež otvorením vtedy nového kultúrneho priestoru Diera do Sveta, ktoré má ambíciu vytvoriť zázemie pre nezávislú, alternatívnu a menšinovú kultúru, no tiež priestor na verejné stretávanie sa, kolektívne vzdelávanie a kultiváciu.

Web: www.dieradosveta.sk/program/mobilis-2018

Facebook: www.facebook.com/dieradosveta

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite