Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmový festival Jeden svet ukáže silu jednotlivca

.lea Dianová .kultúra

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet otvára témy slobody, demokracie a ľudských práv už devätnástykrát. Tento ročník bude výnimočný nielen myšlienkou, ale aj pridanou interaktivitou, ktorú doň vniesla nová riaditeľka Diana Fabiánová.

Filmový festival Jeden svet ukáže silu jednotlivca

aktuálny ročník festivalu má byť venovaný spomienke na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Dá sa tomu rozumieť, no predsa len, prečo ste si na záštitu dokumentárnych filmov vybrali práve túto tému?

Chceme reagovať najmä na aktuálne dianie v krajine. Takej výraznej a nevyriešenej záležitosti treba venovať pozornosť. Slobodu slova si nemôžeme nechať vziať. „Ako neumlčať slobodu“ sme si adoptovali za nosnú tému a investigatívnemu žurnalizmu venujeme osobitnú sekciu.

ako konkrétne bude vyzerať?

Filmy v nej sa zameriavajú na novinárov, ktorí riskujú svoje životy, aby priniesli pravdivé informácie. Sú v nich napríklad novinári zo Sýrie, ktorí bojujú proti ISIS. 

a novinárstvu sa venuje len táto jedna sekcia, alebo aj celý festival?

Jedna kompletne novinárska sekcia je špeciálna. Ďalšia, v ktorej sa riešia spriaznené témy, sa nazýva Slepá škvrna. Venuje sa fenoménom okolo nás, ktoré nevnímame, ako sú zneužívanie osobných údajov, novodobé otroctvo, pedofília, sexuálne obťažovanie, imigrácia, domáce násilie či nútený predaj orgánov. 

všetky tieto sekcie sú nové?

Tieto áno, no napríklad Súťažná sekcia tu bola aj v minulosti. V nej vyberáme najlepší dokumentárny film. Novinkou je, že tento rok v nej budú zahrnuté aj české dokumenty, keďže tých slovenských bývalo len pár, a takmer vždy vyhrala Zuzana Piussi. Teraz máme dokopy 18 titulov.

„Je dôležité, aby sme z mladých divákov vytvárali empatické a tolerantné bytosti.“

prevažne českých?

Nie, je to pol na pol. Týkajú sa dôležitých historických tráum, ako sú holokaust, ale aj rómske otázky či prípad Kalmus, zameraný na konfrontáciu politiky a umenia. Jedna zo sekcií sa zameria na príbehy hrdinov a hrdiniek.

takže tá sa tiež bude týkať zavraždeného novinára.

Áno, táto sekcia má za úlohu motivovať ľudí. Často v našej spoločnosti odznieva, že dôležité veci za nás musí spraviť niekto iný. My za situáciu v krajine nemôžeme, to politici. Chceme ukázať, že každý z nás môže meniť veci.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite