Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriálová jeseň made in Slovakia

.martin Boszorád .kultúra .seriál

Pred Úradom vlády sa hmýri dav sestričiek, jedna z nich má v očiach špeciálnu odhodlanosť a v rukách transparent, na ktorom je napísané „Pán minister, OMG, čochvíľa budem mama“. Aj tak nejako by to mohlo vyzerať, keby sa tri jesenné seriálové novinky slovenskej proveniencie spojili v jedno.

Seriálová jeseň made in Slovakia PRESSFOTO TV JOJ Kristína Farkašová v novom seriáli Som mama, ktorý divákov osloví skúsenosťou rovesníka aj humorom.

stále ešte existujú ľudia, ktorí celkom nerezignovali na televíznu zábavu – a to aj napriek tomu, že má čoraz horšiu povesť. Našťastie pre všetkých takých ľudí, dramedy pel-mel s mladučkou idealistickou a rojčivou sestričkou v druhom stave, ktorá sa rozhodla konfrontovať budúceho tatka, inak promiskuitného ministra školstva, sa v programovej ponuke slovenských televíznych staníc aktuálne nenachádza. Tri nové seriály slovenského rodu – Ministri, Sestričky a Som mama – si totiž, vďakabohu, idú svoje. Osve, po svojom a vlastne aj pre svojich. Kauzalita napokon nepustí: cieľové skupiny nových domácich seriálových projektov sú rozdielne, tak ako sú fundamentálne rozdielne seriály samotné.  

vyhraj voľby a môžeš, čo chceš!

Motto hlavnej postavy politicko-satirického sitkomu Ministri, ktorý do svojej vysielacej štruktúry nasadila hneď v prvom septembrovom týždni Tv JOJ, takmer doslovne korešponduje s ikonickým výrokom niekdajšieho predsedu parlamentu a podpredsedu strany Smer Pavla Pašku. Táto okolnosť je, čo sa charakteru seriálu týka, absolútne symptomatická, referencií na slovenské politické reálie je totiž v Ministroch neúrekom. 

Ministri do veľkej miery práve na odkazoch k realite (ku konkrétnemu dianiu, ku konkrétnym osobám, k ich konkrétnym výrokom atď.) stoja. To by síce nemuselo prekážať, dve veci však v tomto kontexte ako problém vnímam: 1. Zatiaľ čo seriál na úrovni jednotlivín – čiastkových bonmotov či vtipov – často funguje, na úrovni celku, deja epizód, zápletiek pôsobí rozpačito. Napríklad názov časti Troška lásky je síce vtipný, tvorcom sa však nateraz nedarí ponúknuť divákovi obsah, ktorý by mal porovnateľný esprit aj vo svojej celostnosti. 2. Seriál sa prostredníctvom odkazov trochu zbytočne vracia aj do minulosti. Neviem to isto, mám však pocit, že na povrávke o „nasadaní do tankoch“ sa v súčasnosti zasmeje už len sotvakto. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite