Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Islandu na veľrybe

.filip Olšovský .kultúra .hudba

Chodia po uliciach s obrovskou veľrybou a ľudí sa pýtajú, čo prvé im zíde na um pri slove Island. Akých desať vecí však po tejto otázke zíde na um organizátorkám prvého ročníka festivalu islandskej hudby na Slovensku s názvom Hvalur Regine Ulejovej a Laure Loviškovej?

Z Islandu na veľrybe LEA LOVIŠKOVÁ Regina Ulejová a Laura Lovišková chodia po ulici s nafukovacou veľrybou a pýtajú sa ľudí na Island. Im ako prvé napadne magickosť, kapela Sigur Rós či islandský karikaturista a milovník čierneho humoru Hugleikur Dagsson.

1. Magickosť

Regina Ulejová: Možno aj preto, lebo islandskí ľudia veria v nadprirodzené bytosti, v trolov... Je to však aj magické ticho na cestách v kontraste s hlučnými vodopádmi, gejzírmi alebo Reykjavíkom, kde to žije. Je to mesačná ľadová krajina s horúcimi tepnami, ktorá má pre mňa neodolateľnú príťažlivosť, najmä odkedy sa mi ju podarilo navštíviť. Dovtedy som na Island „cestovala“ najmä vďaka Jurajovi Kušnierikovi, ktorý bol pre mňa najbližším sprostredkovateľom islandskej kultúry – prostredníctvom jeho reportáží, rozprávania či kapiel, ktoré odporúčal Michalovi Kaščákovi na Pohodu.

2. Nonni a Manni

Laura Lovišková: Môj absolútne najobľúbenejší seriál z detstva. Keďže sme tri sestry, tak som si vždy predstavovala, ako spoločne putujeme po ostrove, zažívame dobrodružstvá, spoločne zdolávame prekážky a pomáhame si. Tiež som mala istý čas vážne obdobie koníkov a rodičom som pílila uši, že si prosím poníka pod stromček. (Smiech.) V tom čase mi ani len nenapadlo, že tá nespútaná krajina, v ktorej sa seriál odohráva, sa volá Island, že je skutočná a že ju raz aj navštívim.

3. Veľryby

Regina Ulejová: Azda je to tým, že som veľrybofil a bola to jedna z prvých vecí, ktorú som chcela zažiť na Islande – vidieť veľryby. Nanešťastie sa mi to práve tam nepodarilo. V deň, keď vyplávala naša loď, bolo veľmi zlé počasie. No a veľryby sú aj súčasťou islandských ság, kde však vystupujú skôr ako niekto, kto Islanďanov ohrozuje. Dnes už sa vzťah mnohých Islanďanov k veľrybám zmenil a vznikli aj organizácie na ochranu tohto čoraz viac ohrozeného druhu cicavcov. Mňa tieto majestátne a inteligentné tvory fascinovali už od detstva. 

Možno to bude znieť smiešne, ale ako dieťa som mala rada film Zachráňte Willyho. (Smiech.) Až neskôr som zistila, že to bola len atrapa. Dnes obdivujem ich zmysel pre rodinu a to, ako sofistikovane sa dokážu dorozumievať prostredníctvom takzvaného veľrybieho spevu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite