Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bábkarská Bystrica tour 2018 otvára prológové inšpirácie

.sponzorované .kultúra

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici je hlavným organizátorom Medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018, ktorého 21. ročník sa uskutoční od 5. do 9. októbra 2018.

Bábkarská Bystrica tour 2018 otvára prológové inšpirácie

každoročne pred festivalom organizuje rôzne divadelné a paradivadelné aktivity, ktoré uvádza v rámci predfestivalového Prológu v Divadelnom šapite pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

Tento rok predfestivalový Prológ štartuje 21. septembra 2018.

Prológ prináša predfestivalovú platformu pre rodiny s deťmi, v rámci ktorej organizuje oživenú výstavu Rodinné bábkové divadlá. Exponáty tradičných rodinných divadiel a marionetových bábok zo svojich zbierok zapožičalo SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň. Výstava mapuje vývoj českého a slovenského bábkarstva od medzivojnového obdobia až po súčasnosť. Výstavou spojenou s interaktívnymi hrami pre deti a rodiny sprevádzajú študenti a študentky z Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU v Bratislave.Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 21. septembra o 16.00 hodine. V rámci vernisáže sa predstaví Literárny a dramatický odbor ZUŠ Modrý Kameň s bábkovým divadelným predstavím J. Čapek: Ako psíček s mačičkou piekli tortu.

Expozícia je otvorená denne od 21. septembra do 9. októbra v časoch 10 – 15, 16 – 18 hodine v Divadelnom šapite pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.Počas dvoch septembrových víkendov sa v Divadelnom šapite uskutoční Divadelná a tanečná explózia detských talentov. Do Banskej Bystrice pricestuje 8 detských súborov z rôznych kútov Banskobystrického kraja: Banskej Bystrice, Zvolena, Podkoníc, Hriňovej, Polomky, Sliača, Poltára a Kremnice. Väčšina súborov bude mať možnosť vôbec prvýkrát vystúpiť na profesionálnom divadelnom festivale, stať sa predskokanmi medzinárodných divadelných súborov. Program vznikol v rámci festivalového hesla V znamení spájania, kooperáciou s detskými divadelnými súbormi a rómskymi komunitnými centrami, s ktorými festival spolupracuje v rámci línie Nepoznaná krajina*. Počas štyroch dní sa s divadelnou a tanečnou tvorbou predstaví viac ako 100 talentovaných detí, ktoré sa pod inšpiratívnym vedením venujú tanečnej a dramatickej tvorbe kontinuálne už niekoľko rokov. Program sa koná 22., 23., 29., 30. septembra, so začiatkom o 16 hodine. (Kompletný program exhibície detských súborov nájdete v prílohe).

Paralelne s programom v Divadelnom šapite bude prebiehať aj výstava divadelných fotografií v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Expozícia Slovenské bábky v Plzni, české bábky v Bystrici dokumentuje slovensko-českú spoluprácu v oblasti bábkovej tvorby. Zachytáva najzaujímavejšie slovenské inscenácie, ktoré v minulosti účinkovali na najväčšom bábkarskom festivale v ČR Skupova Plzeň v Plzni. Zároveň najzaujímavejšie české počiny, ktoré sa predstavili na festivale Bábkarská Bystrica v Banskej Bystrici.

Výstava je prístupná od 25. septembra do 2. novembra v pondelok až piatok v čase od 10. do 17. hod. 

Festival Bábkarská Bystrica TOUR 2018 sa koná pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Jána Luntera. Zriaďovateľom BDNR je Banskobystrický samosprávny kraj. Festival bol v roku 2017 ocenený medzinárodným titulom LAUREAT EFFE 2017 - 2018, ktorý udeľuje Európska festivalová asociácia (EFA) v spolupráci s Európskou úniou 26 najzaujímavejším umeleckým festivalom v Európe. 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite