Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival world music so zvukom gájd

.katarína Svobodová .kultúra

Tretí ročník World Music Festivalu Bratislava, ktorý sa odohrá 13. – 16. septembra v hlavnom meste Slovenska, bude klásť špeciálny dôraz na gajdošskú kultúru.

Festival world music so zvukom gájd

od slávnostného otvorenia v uliciach mesta až po záverečnú afterparty budú súčasťou koncertov aj hlasy gájd z rôznych regiónov Slovenska.

Prvým vystupujúcim na festivale bude zoskupenie Spojené huky Slovenska, ktoré je prvým a zatiaľ jediným gajdošským orchestrom na Slovensku. Gajdoši z rôznych ľudových hudieb, ale aj sólisti sa dali dokopy pod vedením výrobcu gájd a hudobníka Juraja Dufeka z Bojníc a hrajú na spôsob škótskych vojenských gajdošských kapiel, čo znamená, že sú schopní hrať aj kráčajúc po ulici. Ich repertoár tvorí hlavne gajdošská hudba z územia Slovenska. Práve táto kapela zložená z gájd, bubnov a ozembuchov sa bude snažiť prilákať obecenstvo z ulíc Bratislavy do Letnej čitárne u Raka, kde sa v piatok 14. septembra o 17:00 začína oficiálna hudobná časť festivalu. 

Hneď po nej prevezme štafetu kapela Páni času, ktorú vedie gajdoš Lukáš Lacko a jej členmi sú perkusionistka a multiinštrumentalistka Zuzana Hanusová a gitarista a mandolinista Ján Kostolány. Ich vlaňajší album Zelené sihote postúpil medzi päť najlepších nahrávok v súťaži Radio_Head Awards v kategórii world music & folk. Ako povedal Albert Hosp, jeden z porotcov RHA, rozhlasový redaktor ORF a riaditeľ festivalu Glatt&Verkehrt v Kremsi, „...podľa mňa je vždy dobré, keď niekto v tomto regióne používa gajdy, pretože ešte stále to nie je dostatočne známe, a nie všetci si uvedomujú, že gajdy boli naozaj veľmi dôležitým nástrojom v tradičnej hudbe tejto časti Európy.“

Lukáš Lacko, ktorý je druhým cechmajstrom Cechu slovenských gajdošov, bude o slovenskej gajdošskej hudbe rozprávať aj delegátom medzinárodnej konferencie, ktorá je súčasťou festivalu. Gajdošská kultúra na Slovensku bola v roku 2015 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva ako tretí prvok zo Slovenska po fujare a terchovskej muzike. Pojem gajdošská kultúra zahŕňa nielen hudobníkov a ich nástroj, ale aj výrobu a používanie gájd. Jej korene siahajú až do 14. storočia a na Slovensku existuje dodnes približne 40 lokalít, v ktorých je gajdošská tradícia stále živá.

Gajdy však v muzike využívajú aj aj iné skupiny, vystupujúce na festivale. Súčasťou záverečnej afterparty v sobotu v noci v bratislavskom Véčku bude aj živé vystúpenie skupiny Folk&Bass Orchestra, ktorú tvoria klávesák Mišo Veselský, autor elektronických beatov Robo Sedílek a gajdoš Juraj Dufek. Kapela, ktorá práve v týchto dňoch pripravuje svoj debutový album, kombinuje zvuky gájd, píšťal a iných tradičných nástrojov s rezkou a tanečnou elektronickou hudbou. Toto vydanie bratislavského world music festivalu vás presvedčí o tom, že zvuky a huky gájd majú stále čo povedať aj dnešnému poslucháčovi.

Viac informácií o festivale nájdete na našej webovej stránke www.worldmusicfestival.sk, alebo na fejsbúku.

Z verejných zdrojov podujatie podporil generálny partner – Fond na podporu umenia.  Festival pripravuje    AMITY o.z. s podporou  ďalších partnerov ako sú Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava- Mesto, Bratislava-Staré mesto, Stredoeurópska nadácia, Hudobný fond a SOZA, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Veľvyslanectvo Brazílie v  Bratislave,  Veľvyslanectvo Španielska,  Bratislava Region Tourism,  Mestská knižnica a  vďaka spoluorganizátorom - Národné osvetové centrum,  Bratislava Tourist Board,  KZP a DK Zrkadlový háj. Projekt a jeho aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite