Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

28. ročník festivalu Mesiac fotografie v znamení výročia vojny a témy tela

.dorota Holubová .kultúra

November v Bratislave patrí už tradične fotografii, počas celého mesiaca opäť otvoríme okolo 30 fotografických výstav autorov zo 16 krajín z celého sveta. Tohtoročný festival stojí na dvoch tematických okruhoch.

28. ročník festivalu Mesiac fotografie v znamení výročia vojny a témy tela mesiac fotografie

prvá z nich má skôr historický charakter a nadviaže na výročie konca prvej svetovej vojny a autorov,ktorí zobrazujú dopady vojny. Druhou je prezentácia tela v súčasnej fotografii,kde sa už tradičné, estetizované telo či akty výrazne transformovali a fotografia tela je dnes bližšie k témam ako transhumanizmus, umelá inteligencia, rodová problematika či existencia človeka v globalizovanom svete.

V prvom okruhu sa predstaví absolútna svetová hviezda Simon Norfolk, britský fotograf narodený v Nigérií, niekoľkokrát ocenený World Press Photo, kritici ho opisujú ako jedného z najlepších dokumentárnych fotografov dnešnej doby. Jeho práca sa viac ako dvadsať rokov zaoberá povojnovou krajinou a skúmaním významu slova bojisko v rôznych formách. Norfolk v Bratislave vystaví veľkometrážne farebné krajinárske snímky z Afganistanu v cykle Chaos a Pokoj. Talianska autorka Paola De Pietri uvedie cyklus z názvom Do tváre pripomínajúci udalosti 1. svetovej vojny na veľkoformátových fotografiách pozostatkov zo zákopov a úkrytov talianskych a rakúskych jednotiek v Alpách.Víťaz minuloročnej súťaže Portfolio Review a Open Call Rakúšan Florian Rainer predstaví výber z projektu Šedá zóna, v ktorom dokumentoval súčasný život obyvateľov pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice na Donbase. Do prvej skupiny patrí aj lotyšský fotograf Alnis Stakle a jeho inštalácia s názvom Úkryt. Autor sa v svojej tvorbe vracia ku vplyvu ruskej “ochrannej” imperiálnej politiky na Pobaltí v čase studenej vojny. Na makety stien zo sovietskych vojenských základní s reprodukciami dobových tapiet a nápisov umiestňuje fotografie z archívov civilnej ochrany, usmerňujúce ľudí, ako sa chrániť v prípade vojenského útoku.

Druhá časť výstav je venovaná súčasnému zobrazeniu tela vo fotografii a spadá do nej veľký výstavný projekt partnerov Európskeho Mesiaca fotografie, ktorý bude vystavený aj s novou publikáciou vo Viedni, Budapešti a v Luxemburgu. Bodyfiction bude mať premiéru v Bratislave a predstaví fotografické diela súčasných vizuálnych umelcov, využívajúcich ako prostriedok vyjadrenia ľudské telo. Ďalšia kolektívna výstava zaoberajúca sa telom odprezentuje francúzskych autorov Orlana, Gordona & Parrenoa, ktorí sa zapodievajú témou hľadania zbožšteného, dokonalého a neustále zdokonaľovaného ľudského tela.mesiac fotografie

K špičkovým fotografom festivalu zo svetovej fotografie nepochybne patrí legendárny francúzsky fotograf Marc Riboud a jeho prierez 100 reportážnych záberov od Juhoslávie cez blízky východ až po Indiu či Maroko. Originálny je mexický fotograf Ruben Ochoa a jeho fotoséria Beštiárium, symbolizujúca sedem nových hriechov. Jeho fotografie sú tlačené historickou technikou z 19. storočia na na veľké kamenné platne z Yukatanu. Španielka Izabela Muňoz vystaví sériu Ženy z Konga. Sú to portrétne čiernobiele fotografie zneužitých žien počas vojny, ktoré sa stali aktivistkami a bojovníčkami za práva žien. V tvárach možno nájsť stopy tým čím prešli a zároveň symbolizujú ich emancipáciu.

Medzi domácimi autormi sa predstavia retrospektívne výstavy skvelého dokumentaristu Jozefa Sedláka a Martin Marenčina, ktorý už tridsať rokov fotografuje výtvarné diela slovenských umelcov a popritom fotí aj ich portréty.

Z konceptualistickej fotografie Peter Rónai a manipulatívna fotografia v podobe autoportrétov a experimentálne snímky Anny Daučíkovej na pomedzí s videom.Zo susedných fotografov sú to českí fotografi Václav Podestát a jeho zábery z normalizácie, Emília Medková a jej sureealistické inscenované snímky z éry 50. a60. rokov a konceptuálna fotografka Jolana Havelková. V Roman Fecik gallery je výstava venovaná pre potenciálnym záujemcom o zbieranie fotografických diel,na ktorej sa predstavia desiati slovenskí autori z najväčšej súkromnej českej fotografickej zbierky PPF, okrem inách aj Karol Plicka, Tono Stano a Peter Župník.

Po druhýkrát je spustená otvorená výzva festivalu OPEN CALL. Po úspešnom prvom ročníku, kedy svoje práce poslalo okolo 190 fotografov, môžu svoje práce na akúkoľvek tému prihlasovať fotografi do 15.septembra. Desiatim najlepším dá festival príležitosť vystavovať v Galérií pod divadlom. Porota v zložení Josef Moucha, Pavel Smejkal a Evgeny Bereznev vyberie aj štyridsať fotografov, ktorí budú môcť prezentovať svoje fotografie na 19. ročníku medzinárodnej prehliadke portfólií Portfolio review v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite