Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cinematik trinásty a čoraz väčší

.filip Olšovský .kultúra

ArtFilm má rokov dvadsaťšesť, Cinematik oslávi v septembri presnú polovicu: trináste narodeniny. Zatiaľ čo prvý menovaný festival je u nás najznámejší, piešťanský Cinematik s takmer stovkou premietaných filmov ho v obľúbenosti rýchlo dobieha.

Cinematik trinásty a čoraz väčší Cinematik Festival Cinematik chce ponúknuť to najlepšie z filmu z posledných mesiacov.

organizátori Cinematiku poznajú svoju cieľovku až podozrivo dobre. Inak by ako jeden z dôvodov, prečo prísť na ich filmový festival, neuvádzali na svojom webe nasledujúci argument: „Ak celý rok nestíhate podrobne sledovať filmový svet (vieme, fungujete hlavne na seriáloch), Cinematik vám ponúkne naozaj zaujímavý prehľad toho najdôležitejšieho za ostatné mesiace.“ Lepšie sa to vystihnúť ani nedá. No tohtoročný Cinematik, v poradí už trinásty, bude možno predsa len iný. Jeho najväčšou silou by nemuseli byť hity zahraničných festivalov, ale domáce novinky, ktoré uvedie ako prvý.

pivnica, Rómovia aj cyklista

Prvým takým zo sekcie „Čo dom dal“ je film Pivnica. Na papieri prefláknutý motív sociálnej drámy s chátrajúcim manželstvom, ktoré drží pohromade iba násťročná dcéra, vyzerá aspoň podľa ukážok dosť zaujímavo. Ruský režisér Igor Vološin síce obsadil do hlavných úloh rozhádaných rodičov zahraničných hercov Jeana Marc-Barra a Olgu Simonovu, no zaujímavé vedľajšie party prenechal Milanovi Ondríkovi, Jane Oľhovej či Daliborovi Štofanovi známejšiemu pod svojou producentskou prezývkou Dalyb. Pivnica vyzerá ako ďalšia z radu profesionálne natočených slovenských koprodukcií (a ďalšia s neurčitým jednoslovným názvom), ktorá by však konečne mohla zaujať aj svojím príbehom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite