Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tipy na seriálovú jeseň

.elena Akácsová .kultúra .anketa

Ktorý z nových seriálov vás najviac nadchol? A na ktorý ohlásený seriál či novú sériu sa najviac tešíte?Požiadali sme pár respondetov o pár dobrých tipov na aktuálne seriálové tutovky.

Tipy na seriálovú jeseň DEAN/SPLASH NEWS/PROFIMEDIA John Malkovich ako Hercule Poirot? Ako to zvládne po ikonickom Davidovi Suchetovi? Uvidíme už v decembri v trojdielnej minisérii Vrážd podľa abecedy. Prvé fotky z natáčania zatiaľ veľa neprezrádzajú.

martin Boszorád, estetik a vysokoškolský pedagóg

Z nových seriálov ma veľmi zaujal Altered Carbon (2018). Ide o vypiplanú cyberpunkovú záležitosť, bezútešná dystopická vízia budúcnosti s charakterom neonoirovej detektívky. Za pozornosť stojí, že podobne ako britský seriálový klenot Doctor Who si s ohľadom na svoj koncept môže dovoliť meniť hlavnej postave tvár. A tak v avizovanej druhej sezóne Joela Kinnamana nahradí Anthony Mackie. A keď už som spomenul Doctora Who (2005), som neskutočne zvedavý na nadchádzajúcu sezónu: nielenže hlavný scenárista – v istom zmysle kontroverzný Steven Moffat – sa zo seriálu po siedmich rokoch stiahol, ale po prvý raz bude mať hlavný hrdina ženskú podobu. Som zvedavý na girl power naprieč časom a priestorom. A veľmi sa teším na spin-off jedného z mojich najobľúbenejších seriálov Sons of Anarchy (2008 – 2014). Mayans M.C. bude mať premiéru už na začiatku septembra a to, že za projektom stojí aj sám Kurt Sutter, tvorca Sons of Anarchy, je pre mňa ako diváka prísľubom veľkého seriálového zážitku.      

ivana Šáteková, výtvarníčka

Chvíľu som váhala, či dať šancu novému spracovaniu Anny zo Zeleného domu. Či mi to nostalgia vôbec dovolí. Ale seriál Anne with E (2017, druhá séria júl 2018) je lepší než jeho trochu sladký predchodca. Tvrdá šikanácia, príšerné pomery v sirotincoch a vôbec nie romantické dospievanie. Zhltla som to na jeden šup. 

pavol Hubinák, hudobný redaktor

Z miernej seriálovej nadprodukcie ma minulý rok silno oslovil seriál Mindhunter (2017), pričom cesta k nemu nebola vôbec ľahká. Síce mi viacero ľudí z okolia dávalo pozitívne odporúčania, nevedel som sa však dostať cez prvú časť. Skúšal som to  trikrát, ale vždy som zaspal. Nakoniec sa to podarilo  a ja som sa nevedel od neho odtrhnúť. Na rozdiel od väčšiny nových seriálov neškandinávskeho typu sa táto krimi séria nikam neponáhľa. Divák si užije krásne pomalé zábery, precízne napísané dialógy, skvelú hudbu a nad tým všetkým sústavný pocit napätia. Teším sa na pokračovanie, pretože som až do poslednej časti netušil, že sa príbeh neskončí. Bude to znieť hlúpo, ale stále som si myslel, že v poslednej časti pochopím, prečo sa každá epizóda začína obrazmi z dákeho iného príbehu. No a čuduj sa svete, musím si na dovysvetlenie počkať do ďalšej série (december 2018). Rád.

veronika Pizano, manažérka .týždňa

Bonusfamiljen (2017). Je to švédsky seriál o novopečenom páre Lise a Patrikovi, ktorí už za sebou majú každý po jednom manželstve a aj deti z týchto manželstiev. Snažia sa teda žiť ako nová rodina, čo je pomerne komplikované, keďže z nového usporiadania nie sú nadšené ani ich deti, ani ich bývalí partneri. Nie je to komediálny seriál, ale ani dramatický v americkom zmysle slova, že tam každú chvíľu niekto umiera a dejú sa katastrofy. Sú v ňom úplne bežné scény zo života, dialógy sú veľmi reálne. V podstate každú z postáv neznášam, pretože sú ľudské, a nie sú presladené, ako to poznáme z amerických seriálov. Čiže neznášam ich, lebo sa v ich negatívach viem nájsť. No a je to po švédsky, čo už hovorí samo za seba. Boli zatiaľ dve série, v januári 2019 by mala byť tretia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite