Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vyzerá dom na strome, ktorý sa stal víťazom architektonickej ceny?

.denisa Gdovinová .kultúra

Aké to je, keď vám stredom miestnosti prechádza hrubý kmeň stromu? A keď je priamo z postele na dosah ruky konár s listami? Slovenský architekt Pavol Šiška postavil v lese pri Svätom Juri dom na strome. Ten sa stal víťazom ceny CEZAAR.

Ako vyzerá dom na strome, ktorý sa stal víťazom architektonickej ceny? Nora a Jakub Čaprnka

nápad vytvoriť dom na dube, alebo DuboDom, vznikol, keď sa dvaja kamaráti stretli pri pive. A to aj napriek tomu, že jeden z nich je vinohradník. Ich dielo sa teraz dočkalo veľkej pocty – zvíťazilo v prestížnej architektonickej cene CEZAAR v kategórii Rodinné domy. 

Michal Bažalík, vinár zo Svätého Jura, mal k dispozícii malý pozemok v miestnom lese, pre ktorý nevedel nájsť využitie. Kedysi na ňom stáli kolové vinohrady, teda historický typ vinohradov, v ktorých sa vinič ťahal okolo nepravidelne rozmiestnených drevených kolov. Keďže bol tento typ vinohradov odsúdený len na ručný zber, postupne zanikol a stačilo približne sto rokov, aby sa na jeho mieste vytvoril náletový les. 

Dom na strome stojí v náletovom lese pri Svätom Juri. Nora a Jakub ČaprnkaDom na strome stojí v náletovom lese pri Svätom Juri.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite