Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V ktorom seriáli by ste chceli žiť?

.elena Akácsová .kultúra .anketa

Seriály majú svoje vymyslené svety, či už sa odohrávajú na vesmírnej lodi Enterprise alebo v socialistickej Prahe. Niektoré lákajú, iné odpudzujú. V ktorom fiktívnom svete seriálu by ste chceli žiť a do ktorého by ste neposlali ani najhoršieho nepriateľa?

V ktorom seriáli by ste chceli žiť? HBO/KOBAL/REX FEATURES/PROFIMEDIA Seriál Game of Thrones baví mnohých pozerať, ale málokto by v tom svete, kde aj dôležitý kladný hrdina uprostred série zomrie, chcel žiť.

Samo Trnka, humorista

Chcel by som žiť vo svete, keď sa odohráva Star Trek. Vo Federácii zvíťazila príčetnosť, nepríčetné sú tie ostatné rasy a impériá. Všetci sú, zdá sa, pri dobrom zdraví, nachytať sa dačo dá, len keď človek labzuje po vesmíre. Takže ja by som nelabzoval a ostal na Zemi. Podľa toho, ako málo dielov je v Star Treku o Zemi, dá sa predpokladať, že je tam veľmi málo problémov, ktoré by stáli za povšimnutie. Galaktické sračky nech si vychytáva Picard s Enterprisom. Veľmi ma baví aj Game of Thrones, ale tam by som, naopak, nechcel žiť ani náhodou. Keď tam obľúbený urodzený hrdina či záporák bárskedy neprežije ani jednu sezónu, koľko by som tam prežil ja, úbohá stredná trieda?

František Gyárfáš, informatik a kinofil

Nerád by som žil vo svete seriálu Black Mirror. Situácie, ktoré navodzuje, sú logické a pravdepodobné domýšľania toho, kam nás internet (a iné technológie) vlečú. Nepríjemné je, že sa tak občas už cítím. Ale zatiaľ sme ešte vždy našli cesty von.

Tomáš Němeček, novinár

Nechtěl bych žít v žádném socialistickém seriálu – je v nich kondenzováno vše, co bylo na starém režimu hnusné, včetně neurvalého chování lidí vůči sobě navzájem. Nechtěl bych žít ve většině amerických seriálů, a to ani v tzv. komediálních. Třeba Jak jsem poznal vaši matku je svět plný jízlivosti, ironie a zlomyslností; nic k trvalému životu. Asi bych snesl kreslené seriály, snad jen kromě Červeného traktůrku, jehož vesnice na mě působí tísnivě. Ale klidně bych vydržel mezi Přáteli  nebo v Krok za krokem, protože tady je přes všechny ironie patrné, že se jeho hrdinové mají rádi.

Robert Pospiš, hudobník

Určite by som chcel chvíľu žiť v mestečku Twin Peaks. Dať si kávu v motoreste pri hlavnej ceste, obed v hoteli Great Northern a potom rýchlo preč! Určite by som nechcel nikdy žiť vo svete seriálu 30 prípadov majora Zemana. Z toho mi je úprimne nevoľno.

Marína Gálisová, redaktorka .týždňa

Nechcela by som byť asi nijakou z postáv Casa de Papel (po anglicky Money Heist). Výborný seriál o jednej superlúpeži. Postavy to majú ťažké, nech už sú na ktorejkoľvek strane zákona. A bavila by ma realita seriálu Friends. Asi aj Vikings, len hygiena bola vtedy otrasná, tuším sa umývali, len keď spadli do fjordu.

„Viem si napríklad predstaviť, že by som bol centrálnym mozgom ľudstva v Návštevníkoch.“

Martin Boszorád, estetik a vysokoškolský pedagóg

Ako tak nad tým premýšľam, nie som si istý, že jestvuje taký seriálový fikčný svet, v ktorom by som chcel žiť – akože natrvalo, nezvratne. Je však veľa takých, ktoré by som chcel navštíviť, na chvíľu sa v nich ocitnúť, zažiť ich na vlastnej koži. Chcel by som napríklad na obrazovke vidieť svoju simpsonovskú kreslenú verziu, chcel by som ublížiť Joffreymu Baratheonovi alebo Ramsaymu Boltonovi, najlepšie obidvom a najlepšie naraz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite