Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozvod Jonathana a Nicole

.františek Gyárfáš .kultúra .knižnica

Nie je prekvapujúce, ak sa rozvod dvoch spisovateľov skončí dvoma románmi. Jonathan Safran Foer a Nicole Krauss boli najslávnejší spisovateľský pár súčasnosti a knižné verzie ich rozchodu sú toto leto na pultoch v slovenskom preklade.

Rozvod Jonathana a Nicole Bebeto Matthew/AP Photo/SITA Jonathan Safran Foer

mužská optika Forea

Najnovší román vydal Jonathan Safran Foer rovnako ako jeho bývalá žena Nicole Krauss vlani, tri roky po ich rozvode. Foer je suverénny štylista. Preslávili ho romány Úplne osvetlené (Everything Is Illuminated, 2002) a Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (Extremely Loud and Incredibly Close, 2005). Päťstopäťdesiatstranová nová buchla Som tu (v origináli Here I Am, v preklade Otta Havrilu) vyzerá ako typická kronika americkej židovskej stredostavovskej rodiny, ktorá si neprestala škrabať z Európy dovezenú historickú traumu, ale zároveň ju baví mudrovanie o tom, čo má v živote zmysel a prečo nie. Foer má cit pre dialógy temer woodyallenovské: vtipné, kruté, láskavé a k veci. Ak nič ďalšieho, už tieto pod kožu prenikajúce mikrodrámy stoja za čítanie. 

Lenže po pár desiatkach stránok začína v čitateľovi prerážať podozrenie, že to nie je sociologická reflexia, ale neodvratný rozpad normálnej milujúcej rodiny Jacoba a Julie Blochovcov. Čím viac sa blížila definitívnosť ich rozchodu, tým nepochopiteľnejšie to pôsobilo. Ich dôvody totiž boli z kategórie absolútnych a zároveň po šestnásťročnom dobrom manželstve nie dosť podstatných. Na jednej miske váh leží zopár Jacobových erotických esemesiek kolegyni a bližšie neurčená vyčerpanosť vzťahu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite